Фото ілюстративне. Джерело: росЗМІ

Reuters: "Газпром" не може компенсувати втрату європейського ринку

Російський енергетичний монополіст "Газпром" намагається компенсувати втрачений ринок у Європі шляхом експорту до Китаю.

Як повідомляє Reuters, проблеми "Газпрому" — це відображення глибокого впливу європейських санкцій на російську газову промисловість, а також обмеження, які є у партнерстві Москви та Пекіну. Компанія оголосила про чисті збитки за 2023 рік у розмірі семи мільярдів доларів, що сталося вперше з 1999 року.

Зазначається, що "Газпром" покладався на Європу як на свій найбільший ринок збуту до 2022 року, коли вторгнення Росії до України змусило Європейський Союз скоротити імпорт російського газу. Москві було простіше амортизувати вплив міжнародних санкцій на експорт нафти, адже Росія змогла налаштувати постачання нафти морськими шляхами до інших покупців.

Згідно з даними видання, у 2022 році Росія поставила до Європи різними маршрутами близько 63,8 мільярда кубометрів газу. Торік обсяги постачання знизилися на 55,6% до 28,3 мільярда кубометрів. Для порівняння, у 2018 році до ЄС та Туреччини Москва поставила понад 200 мільярдів кубометрів газу.

Відомо, що росіяни зверталися до Китаю, прагнучи до 2030 року збільшити обсяги продажів трубопровідного газу до 100 мільярдів кубометрів на рік. "Газпром" почав постачання газу до Китаю через трубопровід "Силу Сибіру" наприкінці 2019 року.

Reuters зазначає, що вихід на річну потужність "Сили Сибіру" в 38 мільярдів кубометрів заплановано до кінця цього року, а Москва і Пекін також домовилися у 2022 році про експорт 10 мільярдів кубометрів газу з тихоокеанського острова Сахалін. Також росіяни сподіваються постачати газ через трубопровід "Сила Сибіру 2" через Монголію, який за їх планами, може експортувати 50 мільярдів кубометрів на рік, але є певні проблеми відсутністю домовленості щодо ціноутворення.

Олексій Білогір'єв із Московського інституту енергетики та фінансів заявив, що "Газпром" не зможе відновити рентабельність, спираючись виключно на свій газовий бізнес. Стратегічний перехід на виробництво та експорт аміаку та метанолу для "Газпрому" можливий, але швидкої віддачі він не дасть.

"Водночас перспективи "Сили Сибіру-2" залишаються туманними. Китай, швидше за все, не потребуватиме такого значного додаткового імпорту у 2030-ті роки через ймовірне уповільнення зростання попиту і високих темпів внутрішнього видобутку газу", — каже він.

Навіть якщо компанія зможе налагодити трубопровідні постачання газу до Китаю, доходи від продажів будуть значно нижчими, ніж від торгівлі з Європою. Згідно з даними московської брокерської компанії БКС, виторг "Газпрому" від продажу газу до Європи у 2015-2019 роках складав у середньому 3,3 мільярда доларів на місяць завдяки щомісячним постачанням у 15,5 мільярдів кубічних метрів. За весь 2023 рік Москва поставила Пекіну понад 22 мільярди кубометрів блакитного палива та заробила на цьому 6,5 мільярдів доларів. 

Видання наголошує, що торік виторг Москви від газового бізнесу скоротився більш ніж удвічі, а саме до понад 3,1 трильйона рублів, а продажі нафти й газового конденсату склали 4,1 трильйона рублів. Вони збільшились на 4,3 трильйона.

Нагадаємо, в березні міністр енергетики Герман Галущенко заявив, що Україна не планує продовжувати контракт на транзит газу з російським "Газпромом". Газотранспортна система України пройшла стрес-тест — і тепер готова до життя без транзиту російського газу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 14.05.2024 01:21