На фото ракети Fateh. Джерело: Вікіпедія

Росія домовляється з Іраном про постачання далекобійних ракет: у ISW повідомили деталі

Іран може домовитись з Росією про передачу далекобійних ракет після закінчення дії резолюції Ради безпеки ООН 2231. Йдеться про заборону на продаж ракет, яка закінчується 18 жовтня.

Про це йдеться у звіті Інституту вивчення війни (ISW).

Резолюція Ради Безпеки ООН 2231 — це документ, який схвалює ядерну угоду з Іраном 2015 року і призупинив дію санкцій ООН, пов’язаних з ядерною зброєю.

Як зазначають аналітики, звіти української та ізраїльської розвідок свідчать про те, що Росія прагне придбати іранські балістичні ракети Fateh-110 і Zolfaghar після закінчення дію резолюції. Вони мають радіус дії понад 300 кілометрів.

"Міністр оборони Росії Сергій Шойгу відвідав іранський стенд на військовій виставці в Москві в серпні, під час якої іранські офіційні особи продемонстрували йому різні іранські ракетні системи, включаючи Zolfaghar. 19 вересня Шойгу відвідав Тегеран, щоб обговорити зміцнення двостороннього оборонного та військового співробітництва з Іраном", — йдеться у повідомленні.

Зазначається, що у Тегерані 20 вересня командувач Повітряно-космічними силами КВІР бригадний генерал Амір Алі Хаджі Заде провів для Шойгу екскурсію по іранському арсеналу безпілотників і ракет.

"Шойгу також обговорив закінчення терміну дії ракетних обмежень Резолюції РБ ООН 2231 з міністром оборони Ірану бригадним генералом Мохаммадом Реза Аштіані", — йдеться у звіті ISW.

Нагадаємо, в Ірані опублікували презентаційний пропагандистський фільм про модернізацію дронів-камікадзе Shahed-136, якими Росія активно б'є по Україні. Замість чотиритактного двигуна попередньої версії "шахедів", нові отримали безшумний турбореактивний двигун. Це значно може знизити шум "мопеда". З'явилося і відео нової пускової установки для дронів. Переносну платформу-катапульту тепер встановлюють на пікапи. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 28.09.2023 09:59