Фото ілюстративне. Джерело: росЗМІ

Росія намагається відповісти на операцію в Курській області: в ISW вказали на неефективність цих спроб

Російська влада та військове командування створюють складну та наразі неефективну структуру для відповіді на операцію Сил оборони в Курській області. Координаційна рада, яку створили в Кремлі, поки що не запрацювала.

Такий висновок зробили аналітики американського Інституту вивчення війни (Institute for the Study of War).

"Кремль і російське військове командування створюють складну, повторювану та поки що неефективну структуру командування й управління для відповіді на українське вторгнення в Курській області", — зазначили вони.

Зокрема, аналітики акцентували, що міністр оборони Росії Андрій Бєлоусов оголосив про створення "координаційної ради" при Міністерстві оборони Росії з військових питань і питань безпеки в Бєлгородській, Брянській і Курській областях.

Бєлоусов заявив, що координаційна рада має на меті покращити підтримку російських сил, що прикривають державний кордон, і буде здійснювати нагляд за ефективним забезпеченням матеріально-технічними засобами, координацією між силами, що реагують на загрози вздовж державного кордону, інженерним облаштуванням території та військово-медичним забезпеченням.

Російський диктатор Володимир Путін поставив їй завдання, однак вона поки що не вжила помітних кроків для встановлення чіткішого розподілу обов'язків.

"Затримка зі створенням складної російської структури в Курській області продовжує підкреслювати той факт, що Кремль не зміг спланувати можливість значного українського вторгнення в Росію. Вторгнення України в Курську область, ймовірно, розширить уявлення Кремля про те, якого типу українські операції можливі вздовж кордону, і підкреслить, що Путін і Кремль страждають від стратегічного браку уявлень", — зазначили аналітики ISW.

Вони припустили, що Кремль має більш скоординований підхід до забезпечення свого контролю над російським інформаційним простором, ніж до розв'язання військових проблем і проблем у Курській області. Російська влада та пропагандисти, схоже, розпочали узгоджену кампанію з дискредитації не пов'язаних з Кремлем так званих військових блогерів та каналів у соціальних мережах, які поширюють інформацію про українські операції в Курській області одразу вторгнення.

"Кремль, ймовірно, намагається поспіхом створити новий інформаційний простір, в якому переважатимуть вибрані російські мілітарні блогери та визнані російські державні пропагандисти", — акцентували експерти.

Інші ключові висновки Інституту вивчення війни

  • Українські офіційні особи вживають заходів для консолідації та координації управління українськими операціями в Курській області, продовжуючи висвітлювати успіхи України.
  • Російські блогери стверджували, що українські війська продовжують просування в деяких районах Курської області на тлі загалом повільніших темпів українських операцій у цьому районі.
  • Російські сили зберігають відносно високий темп наступу в Донецькій області, демонструючи, що російське військове командування продовжує віддавати перевагу просуванню на сході України, навіть коли Україна тисне на російські сили в Курській області.
  • Українські війська використовують обладнання, надане Заходом, у Курській області, але залишаються обмеженими у своїй здатності завдавати ударів по російських військових об’єктах у Росії зі зброї, наданої Заходом.
  • Україна організовує створення гуманітарного коридору для евакуації російських цивільних осіб, які постраждали від Курської операції, заповнюючи очевидний вакуум, залишений адміністрацією Курської області, і виконуючи міжнародно-правові вимоги щодо евакуації цивільного населення.
  • У Генштабі України повідомили, що українські війська в ніч з 13 на 14 серпня успішно завдали ударів з безпілотників по російських авіабазах у Росії.
  • Нещодавно російські війська підтвердили наступ на Покровському та Торецькому напрямках.
  • Уряд Росії вніс законопроект про зниження вступного віку до Російського добровольчого товариства сприяння армії, авіації та флоту Росії з 18 до 14 років.

Нагадаємо, видання The Independent вчора повідомило з посиланням на коментар українського полковника, що військовослужбовці Збройних сил України у Курській області, ймовірно, взяли у полон 2 000 російських загарбників.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 16.08.2024 07:40