Фото: "Слово і діло"

Росія не досягне цілей: The Wall Street Journal зробив прогноз щодо ситуації на фронті взимку

Війна Росії проти України триває вже майже два роки. Наразі Росія зберігає перевагу на військовому, політичному та економічному фронтах. Проте попри це країні-агресорці не вдасться досягнути поставлених цілей на фронті.

Про це повідомило американське видання The Wall Street Journal.

Як зазначає автор матеріалу Маркус Вокер, на сьогодні Росія має набагато більше людей для поповнення своєї армії, ніж українці. Кремлівський диктатор Володимир Путін мілітаризує російську економіку, використовуючи високі доходи від продажу нафти в обхід санкцій. А політичний параліч у США і Європі загрожує постачанню зброї і грошей, від яких залежить виживання України.

"Розгубленість Заходу і зростаюче залучення Росією своїх людських і промислових ресурсів до війни вказують на те, що для України цей рік буде важким роком в обороні. Але обмеженість російської армії в наступальних діях  що було продемонстровано у виснажливій боротьбі за Авдіївку  свідчить про те, що вона радше здобуде невеликі перемоги, аніж досягне прориву", — йдеться у повідомленні.

Однак, Кремль далекий до того, щоб завоювати ті українські землі, які планував взяти Путін на початку повномасштабного вторгнення. У виданні наголошують, що "військова мета Зеленського — повне відновлення міжнародних кордонів України — розглядається Заходом як нереалістична". Також зазначається, що українській армії не вистачає піхоти після того, як вона зазнала важких втрат у літньому контрнаступі та під час кривавої оборони міста Бахмут минулої зими. 

"Через недієздатну систему призову, пронизану корупцією, багато хто з тих, хто приходить на заміну,  це чоловіки за 40 років, яких часто відправляють в окопи з надто слабкою підготовкою", — пише Вокер.

Відтак, за словами старшого наукового співробітника Фонду Карнегі Майкла Кофмана, якщо наступного року не буде зроблено правильний вибір щодо підходу України та західних ресурсів, перспективи України на успіх виглядають туманними.

"Нестача боєприпасів також означає, що Україна навряд чи зможе провести ще один великий наступ протягом деякого часу. Створення українськими військами плацдарму на східному березі Дніпра в Херсонській області є рідкісною світлою плямою, хоча і невеликою за масштабами. Але російська армія також намагається досягти будь-яких помітних проривів, незважаючи на свою чисельну перевагу у військах і техніці. Її піхота і техніка часто старіші і гіршої якості, ніж ті сили, з якими вона починала вторгнення. Обом сторонам важко просуватися відкритою, сильно замінованою місцевістю під небом, яке гуде від безпілотників, що можуть атакувати війська і техніку або вести прицільний артилерійський вогонь", — наголошується у повідомленні.

Як пише видання, США, Європейський Союз і Сполучене Королівство мають загальний річний економічний обсяг близько 45 трильйонів доларів США, що у 20 разів перевищує економіку Росії, і передові технології. На папері прихильники України набагато сильніші, ніж її нападники. Але Росія докладає набагато більше зусиль.

Водночас, WSJ наголошує, що на думку українських офіцерів і західних експертів, виснажені українські війська все ще можуть організувати ефективну оборону вздовж лінії фронту, якщо мобілізують свої ресурси, обмеживши Росію лише локальними здобутками. Міністерство оборони в Києві планує побудувати нові оборонні укріплення, побачивши, наскільки ефективними були російські укріплення на півдні України цього літа.

"Наступний рік може бути використаний з користю як рік будівництва для відновлення української армії", — сказав аналітик Кофман. 

За його словами, Києву необхідно поліпшити мобілізацію і підготовку військ, відмовитися від наступу і зміцнити свої лінії.

"Якщо цього не станеться, то наступний рік може стати переломним, після чого Україна опиниться у все більш несприятливому становищі", — спрогнозував він.

Нагадаємо, останнім часом під час бойових дій росіяни зазнають великих втрат у живій силі. За даними британської розвідки, упродовж листопада 2023 року втрати російських військ становлять у середньому 931 особу на добу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 27.11.2023 22:46