Фото: Київська міська прокуратура / ілюстративне

Росія після ударів дронів по НПЗ просить у Казахстану бензин на випадок дефіциту, — Reuters

Росія попросила Казахстан бути готовим поставити їй 100 тисяч тонн бензину в разі дефіциту, який може виникнути через посилені атаки безпілотників на нафтопереробні заводи. Допомогти країні-агресору з постачанням бензину вже погодилася сусідня Білорусь.

Як повідомляє Reuters, посилаючись на джерела, станом на кінець березня атаки українських безпілотників вивели з ладу близько 14% російських потужностей первинного перероблення нафти. Наразі російська влада заявляє, що ситуація на внутрішніх паливних ринках в країні стабільна, а запаси бензину достатньо великі.

Москва звернулася до Казахстану з проханням створити надзвичайний резерв у 100 тисяч тонн бензину, який має бути готовим для постачання в Росію.

У Росії ввели заборону на експорт бензину терміном у шість місяців. Заборона вступила в дію з 1 березня. Запровадили такі обмеження, щоб запобігти гострому дефіциту палива. Проте, як зазначають у виданні, заборона не поширюється на очолюваний Москвою Євразійський економічний союз, але трейдери заявили, що заборона може бути розширена, якщо ситуація з НПЗ в Росії погіршиться.

Щодо запасів Казахстану, то, за даними джерел, на які посилається Reuters, запаси бензину АІ-92 в Казахстані станом на 5 квітня становили 307,7 тисячі тонн, а запаси бензину АІ-95 — 58 тисяч тонн. Запаси дизельного пального становили 435,3 тисячі тонн, а запаси авіаційного палива — 101 тисячу тонн.

Нагадаємо, що внаслідок атаки безпілотника 23 березня, спалахнула пожежа на Куйбишевському нафтопереробному заводі (Новокуйбишевськ, Самарська область). Загорілася колона нафтопереробної установки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 09.04.2024 00:18