Пожежа на НПЗ у Самарській області Росії. Джерело: росЗМІ

Дрони знову атакували нафтопереробний завод у Росії: виникла масштабна пожежа (фото, відео)

Унаслідок атаки безпілотника в ніч на суботу, 23 березня, розпочалася пожежа на Куйбишевському нафтопереробному заводі (Новокуйбишевськ, Самарська область). Загорілася колона нафтопереробної установки.

Про пожежу в Самарській області повідомили російські пропагандистські канали з посиланням на екстрені служби.

"Сьогодні вночі здійснено атаки БпЛА на нафтопереробні підприємства регіону. На Куйбишевському НПЗ у результаті сталося загоряння колони первинної переробки нафти. Жертв і постраждалих немає", — заявив губернатор регіону Дмитро Азаров.

Місцеві мешканці в пабліках уночі розповідали про вибухи на місцевому нафтопереробному заводі, зокрема, про атаку безпілотників і два прильоти.

Новокуйбишевський нафтопереробний завод розташований у Самарській області та входить до складу групи "Роснефть". Там освоєно випуск багатьох видів продукції: палива для реактивних двигунів, масел для ракетоносіїв та легкових автомобілів. Близько 30 видів продукції підприємства відвантажується до багатьох регіонів Росії та країн ближнього закордоння.

Завод є одним з основних виробників та постачальників палива для реактивних двигунів марки РТ вищого ґатунку — найпотрібнішого в Росії. Проєктна потужність підприємства — 8,3 мільйона тонн нафти.

Раніше по російських нафтопереробних заводах здійснили 15 атак протягом 2024 року. Загальна встановлена потужність атакованих заводів складає 178 мільйонів тонн на рік, але значних пошкоджень зазнали лише 8 із них сукупною встановленою потужністю 83 мільйонів тонн на рік. Дрони вивели з ладу 10-15% нафтопереробних потужностей Росії.

Нагадаємо, вчора видання Financial Times оприлюднило інформацію, що атаки українських безпілотників на російську енергетичну інфраструктуру можуть призвести до зростання світових цін на нафту та бензину. Тому в США закликали припинити ці удари, мовляв, це може зашкодити переобранню президента Джо Байдена.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 23.03.2024 07:15