Фото ілюстративне зі соцмереж

США закликали Україну припинити удари по російських нафтопереробних заводах, — ЗМІ

Атаки українських безпілотників на російську енергетичну інфраструктуру можуть призвести до зростання світових цін на нафту та бензину. Тому в США закликали припинити ці удари, мовляв, це може зашкодити переобранню президента Джо Байдена.

Таку інформацію оприлюднило видання Financial Times. Журналісти, посилаючись на власні джерела, зазначили, що неодноразові попередження з Вашингтона адресували СБУ та ГУР. Обидва розвідувальні підрозділи розширювали власні програми безпілотників для ударів по російських цілях на суші, на морі та в повітрі.

Один співрозмовник медійників сказав, що Білий дім усе більше розчаровується в Україні, чиї безпілотники завдали ударів по нафтопереробних заводах, терміналах, складах і сховищах на заході Росії, завдавши шкоди її нафтовим потужностям.

Росія залишається одним із найбільших у світі експортерів енергоносіїв, попри західні санкції щодо її нафтогазового сектора. Ціни на нафту цього року зросли приблизно на 15%, до 85 доларів за барель, що призвело до зростання цін на пальне якраз у той момент, коли президент США Джо Байден розпочинає кампанію з переобрання.

Вашингтон також стурбований тим, що якщо Україна продовжить завдавати ударів по російських об'єктах, у тому числі по багатьох об'єктах, розташованих за сотні кілометрів від кордону, то Росія може завдати удару у відповідь по енергетичній інфраструктурі, на яку спирається Захід. Сюди входить трубопровід КТК, яким нафта з Казахстану через Росію надходить на світовий ринок. Західні компанії, у тому числі ExxonMobil і Chevron, використовують трубопровід, який Москва ненадовго закрила 2022 року.

"Ми не заохочуємо та не допускаємо атак усередині Росії", — заявив представник Ради національної безпеки США.

ЦРУ відмовилося від коментарів. У Києві представник СБУ теж відмовився від коментарів, а представники ГУР і офісу Володимира Зеленського не відповіли на запити журналістів.

Джерело: Financial Times

Джерело: Financial Times

За даними представника військової розвідки, з 2022 року відбулося як мінімум 12 атак на великі російські нафтопереробні заводи та як мінімум дев'ять цього року, а також на декілька терміналів, складів і сховищ.

Нагадаємо, що вчора спікер Палати представників Сполучених Штатів Америки Майк Джонсон заявив, що незабаром американські законодавці мають розглянути питання військової допомоги Україні.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 22.03.2024 11:18