Фото: ілюстративне. Джерело: TVP World

Росія планує випробувати ракету "Буревісник" з ядерним двигуном: ЗМІ опублікували докази

Росія, імовірно, готується до чергового випробування своєї крилатої ракети з ядерним двигуном, відомої як "Буревісник". РФ вже проводила випробування цієї ракети, проте вони не були успішними.

Про це повідомляє американська газета The New York Times із посиланням на супутникові знімки й авіаційні дані.

За даними видання, пересування літаків і транспорту на аеродромі "Рогачово" на архіпелазі Нова Земля (Архангельська область) і поблизу нього відповідає підготовці до випробувань ракети "Буревісник" або SSC-X-9 Skyfall, які вже були у 2017 та 2018 роках. Протягом останніх двох тижнів у цьому районі також відстежували американські літаки-розвідники.

The New York Times публікує супутникові знімки за різні дні. На фото, зроблених вранці 20 вересня, видно безліч транспортних засобів, які стоять на стартовому майданчику бази, зокрема й вантажівку з причепом, яка відповідає розмірам ракети.

Фото: NYT

Укриття від негоди, яке зазвичай прикриває конкретний стартовий майданчик, перенесли приблизно на 15 метрів. Опівдні трейлер зник, а укриття повернули на вихідне місце. Проте знімки від 28 вересня показують, що стартовий майданчик знову активний, є аналогічний трейлер і знову відсунуто укриття.

Фото: NYT

Варто зазначити, що згідно з аналізом супутникових зображень норвезької екологічної організації Bellona, на початку серпня на авіабазі "Рогачово" два російські літаки, які збирають дані про пуски ракет, були припарковані приблизно за 160 кілометрів на південь від місця запуску. Літаки належать російській атомній компанії "Росатом". На супутникових знімках видно, що літаки залишалися на цій базі принаймні до 26 вересня. Під час випробувань "Буревісника" у 2018 році літаки такого ж типу теж перебували поблизу.

Фото: NYT

Видання припускає, що Росія також може протестувати лише ракетний двигун або компонент самої ракети.

Що відомо про ракету "Буревісник"

Ракета "Буревісник" є однією із шести стратегічних на озброєнні РФ, разом із "Кинджалом" і гіперзвуковим ракетним комплексом "Авангард", які проезидент Росії Володимир Путін представив у своїй промові у 2018 році. Він стверджував, що ця зброя здатна подолати й обійти оборону США. Ракета може нести звичайну боєголовку, але на практиці, найімовірніше, нестиме ядерне корисне навантаження, хоча й менше, ніж у більшості інших видів ядерної зброї. На думку експертів, якщо ця ракета буде використана у воєнний час, вона зможе знищити великі міські райони та військові обʼєкти.

Ракета небезпечна не лише своєю здатністю нести потужну ядерну боєголовку, але й виділяти шкідливі радіоактивні викиди в разі вибуху чи виходу з ладу під час випробувань.

Нагадаємо, раніше Володимир Зеленський заявив, що російський диктатор Володимир Путін може знов почати лякати ядерною зброєю. Для цього глава Кремля вибере холодну пору року, коли дорогі енергоносії та коли люди загалом мають дещо депресивні настрої.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 02.10.2023 20:31