Фото ілюстративне. Джерело: Pixabay

Іран за два тижні може створити ядерну зброю, — Пентагон

Хоч Іран і має усі необхідні ресурси, щоби створити ядерну зброю, поки що немає ознак того, що це може статися найближчим часом. Країна здатна розробити вибухову зброю масового ураження за два тижні.

Такого висновку дійшли американські військові, про що йдеться у щорічній доповіді Пентагону щодо зброї масового ураження.

"За наявними оцінками, Іран не планує реалізовувати програму створення ядерної зброї найближчим часом, проте має можливість менш ніж за два тижні виробити достатньо розщеплюваного матеріалу для створення ядерного пристрою", — вказується у доповіді, у якій Іран позначений як "постійна загроза".

Крім того, Сполучені Штати вважають, що Іран не дотримується своїх зобов'язань щодо контролю за хімічною зброєю, оскільки він не надав повної декларації об'єктів із виробництва хімічної зброї, як того вимагають чинні угоди.

Загалом Пентагон занепокоєний, що Іран займається створенням нервово-паралітичної наступальної зброї.

Розробка Іраном ядерної зброї: хронологія останніх подій

  • У червні 2021-го МАГАТЕ повідомляла, що Іран накопичив та зберігає у 16 разів більше збагаченого урану, ніж це передбачається ядерною угодою 2015 року.
  • 27 вересня 2021 року прем'єр-міністр Ізраїлю Нафталі Бенет пригрозив Ірану наслідками через подальше розгортання ядерної програми.
  • Організація атомної енергії Ірану (ОАЕІ) 1 серпня 2022 року запустила кілька сотень центрифуг для збагачення урану.
  • 1 червня 2023 року міністр оборони Ізраїлю Йоав Галлант прокоментував рівень ядерної загрози для його країни з боку Ірану заявою, що військові Ізраїлю виконають свій обов'язок щодо захисту країни, якщо ситуація їх до цього змусить.
  • 16 вересня МАГАТЕ заявило, що влада Ірану відкликала акредитацію у кількох інспекторів Міжнародного агентства з атомної енергії (МАГАТЕ), завданням яких були перевірки на ядерних об'єктах.
  • 26 вересня генеральний секретар ООН Антоніу Гутерреш закликав світ знищити ядерну зброю. Така заява була зроблена у Міжнародний день боротьби за повне знищення ядерної зброї.
  • 29 вересня Швейцарія розширила санкції у зв'язку з постачанням до Росії дронів іранського виробництва.

Нагадаємо, у червні цього року державний секретар США Ентоні Блінкен повідомив, що отримання Іраном ядерної зброї загрожує безпеці всього Близькосхідного регіону. Тому, за його словами, Штати зроблять усе можливе для, щоби Тегеран не отримав її.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 02.10.2023 03:17