Фото: росЗМІ

Росія розгортає каральні штурмові загони за досвідом Сталіна, — Reuters

Армія країни-агресорки розгортає каральні батальйони підрозділів "Шторм-Z" за досвідом Йосипа Сталіна. До їхнього складу входять мобілізовані, що пиячать, та сотні військових і цивільних правопорушників, яких відправляють на передову в Україні.

Про це інформує Reuters, журналісти якого поспілкувалися з військовими цього підрозділу.

За словами окупанта, який служить у частині №40318 й у травні та червні перебував поблизу Бахмута, "штурмовики — це просто м’ясо".

Рашист стверджує, що він надавав медичну допомогу групі з шести чи семи поранених бійців "Шторм-Z" на полі бою, не підкорившись у такий спосіб наказу командира залишити людей. Він зазначив, що не знає, чому командир віддав такий наказ, але зазначає, що офіцери вважали солдатів з "Шторм-Z" менш цінними, ніж кадрові війська.

Окупант, який побажав не вказувати своє ім’я, повідомив, що у "Шторм-Z" відправляють усіх мобілізованих, яких хоч раз зловили напідпитку. При цьому командування загонів "Шторм-Z" відмовляється коментувати будь-яку інформацію про це, як і міноборони РФ, пише Reuters.

Усі співрозмовники повідомили, що хочуть залишитися анонімними. За їхніми словами, штрафні загони, кожен із яких налічує близько 100-150 людей і входять до регулярних армійських підрозділів, зазвичай відправляються на найбільш відкриті ділянки фронту і часто зазнають великих втрат на Сході та Півдні України.

Троє з п'яти штурмовиків "Шторм-Z", а також їхні родичі, опитаних Reuters, розповіли про кошмарні бої, в яких більша частина їхніх загонів була знищена.

Один військовий, якого завербували із в'язниці, де він відбував термін за крадіжку, розповів, що всі, крім 15 зі 120 осіб його підрозділу, що входить до складу 237 полку, було вбито або поранено в боях під Бахмутом у червні.

До складу загонів також входять засуджені, які добровільно йдуть на фронт в обмін на обіцянку помилування, і солдати регулярної армії, які караються за дисциплінарні порушення, розповіли опитані.

За даними незалежної організації Conflict Intelligence Team, яка відстежує дії на полі боюзагони "Шторм-Z" корисні російському міністерству оборони, оскільки їх можна використовувати як піхоту, що швидко знищується. Штурмовики загонів "Шторм-Z" просто вирушають на найнебезпечніші ділянки фронту, в обороні та в нападі, кажуть члени організації.

Хоча російське міністерство оборони ніколи не визнавало створення підрозділів "Шторм-Z", перші повідомлення про їхнє існування з'явилися у квітні, коли американський Інститут вивчення війни процитував звіт про формування загонів.

Reuters не вдалося визначити, скільки всього солдатів служать у підрозділах, хоча інтерв'ю з людьми, знайомими із ситуацією, вказують на те, що зараз на лінії фронту дислокується щонайменше кілька сотень штурмовиків.

Досвід Сталіна

Є історичний прецедент, коли військових правопорушників відправляли до бойових підрозділів. У 1942 році, коли Червона армія відступала від наступу нацистів, радянський лідер Йосип Сталін наказав зібрати солдатів, які запанікували або залишили свої позиції, у "каральні батальйони", розгорнуті на найнебезпечніших ділянках фронту.

Нагадаємо, начальник прес-служби Східного угруповання військ Ілля Євлаш днями повідомляв, що на сьогодні у Бахмуті сконцентровані понад 10 тисяч російських окупантів. За словами військового, рашисти не планують покидати місто.

Водночас головнокомандувач збройних сил Великої Британії, адмірал Тоні Радакін, заявив, що країни Заходу недооцінили оборону російських військ. За його словами, російські позиції під час наступу українських військ виявилися сильнішими, ніж очікували союзники України. Саме тому необхідно "скоригувати" очікування від наступу Збройних сил України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 04.10.2023 02:45