Фото: Офіс президента

Росія серйозно загрожує глобальній продовольчій безпеці, — Макрон

Президент Франції Еммануель Макрон заявив, що Росія завдає ударів по основній інфраструктурі експорту зерна в Україні, ставлячи під загрозу глобальну продовольчу безпеку. Він також додав, що його країна не визнає анексії Росії на українських територіях і не визнає результатів проведених там фейкових виборів.

Таку заяву французький лідер заявив під час третього саміту Кримської платформи.

"Відколи в липні Чорноморська зернова ініціатива зазнала колапсу, Росія завдає ударів по основній інфраструктурі експорту зерна в регіоні, серйозно загрожуючи глобальній продовольчій безпеці. Усі ті, хто продовжує сумніватися в цьому, тепер мають докази того, що Росія ніколи не хотіла забезпечити вирішення одного з прямих наслідків цієї війни", — сказав Макрон.

За його словами, ЄС продовжує співпрацювати з Україною, щоб експорт зерна в країни глобального Півдня продовжувався наскільки це можливо.

"Європейський Союз продовжує співпрацювати з Україною, щоб експорт зерна до країн Глобального півдня продовжився, наскільки це можливо. Це те, що ми робили з перших днів конфлікту, і ми будемо продовжувати це робити. Зіткнувшись з війною, наш обов'язок — діяти. Ми зробили це, підтримавши Україну і прийнявши історичне рішення про визнання статусу України як кандидата на членство в Європейському Союзі", — зауважив Макрон.

Президент Франції також додав, що після незаконної окупації Криму та Севастополя Росія продовжувала свою стратегію насильства та протягом дев’яти років гуманітарна ситуація та ситуація з правами людини на Кримському півострові постійно погіршувалися, що кілька разів засуджувалося на рівні Генасамблеї ООН, тоді як початок широкомасштабного військового вторгнення 24 лютого став новим рівнем агресії проти України та українського народу.

"Франція не визнає ні анексії Росією українських територій, ні результатів фейкових виборів, які було проведено", — наголосив Макрон.

Третій саміт Кримської платформи

Кримська платформа — це формат консультацій та комунікацій, започаткований президентом України Володимиром Зеленським у серпні 2021 року для структурування всіх питань, пов’язаних з півостровом. Метою цього формату є вироблення практичних підходів до привернення уваги до ситуації в Криму та обговорення можливостей його повернення в Україну.

Цього року, 23 серпня, на саміті присутні представники 63 країн. Під час заходу буде вперше порушено питання повоєнного відновлення Криму та гуманітарної політики України на півострові. Також на саміті-2023 розглянуть й створення нового фонду для відновлення тимчасово окупованих територій.

Після зустрічі Кримської платформи в Києві на рівні лідерів держав цієї осені, 24 жовтня, у Празі відбудеться другий — вже парламентський саміт Кримської платформи.

Нагадаємо, президент Туреччини Реджеп Таїп Ердоган виступив на саміті Кримської платформи, який проходить у Києві. Турецький лідер заявив, що його країна підтримує територіальну цілісність та суверенітет України.

На саміті також виступив і президент Європейської Ради Шарль Мішель. Він підтвердив, що вже триває підготовка щодо переговорів про вступ України до Європейського Союзу. Також Мішель наголосив, що ЄС стоїть поруч з Україною у питанні боротьби з російським агресором.

Водночас президент Польщі Анджей Дуда заявив, що його країна засуджує окупацію Росією українських територій. Держава-агресорка має негайно забратися із українських земель.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 23.08.2023 18:42