Фото: Прикордонна охорона Фінляндії

Росія шукає вразливі місця в підводній інфраструктурі НАТО: тривожна заява адмірала Альянсу

У Північноатлантичному альянсі попереджають, що через дії Росії під загрозою перебуває безпека мільярда людей в Європі. Росіяни вдалися до тактики гібридної війни та намагаються уразити вразливі місця підводної інфраструктури Європи.

Про це пише The Guardian. 

Заступник командувача Об’єднаним військово-морським командуванням НАТО адмірал Дідьє Малетер заявив, що підводна інфраструктура, яка складається з мережі кабелів і труб та від якої залежить енергетика й зв'язок в Європі, не була створена для того, щоб витримувати атаки, які влаштовує Москва та інші противники НАТО.

"Ми знаємо, що росіяни розробили багато методів для ведення гібридної війни під водою, щоб порушити європейську економіку, через знищення підводних кабелів та трубопроводів. Вся наша економіка, яка залежить від підводної інфраструктури опинилася під загрозою", — сказав він.

Видання зазначає, що це реакція на інциденти з газопроводами "Північний потік 1" та "Північний потік 2" у Балтиці, які сталися у вересні 2022 року та на пошкодження Balticconnector, яке сталося торік у жовтні. Попре те, що багато країн провели широкі розслідування, ці інциденти залишаються не розкритими, хоча Фінляндія заявила в грудні, що "все вказує на те", що китайський корабель навмисно пошкодив Balticconnector своїм якорем.

"Це дуже важливо, тому що це питання безпеки для майже мільярда цивільних осіб, які проживають в країнах-членах НАТО. Ми повинні захистити нашу життєво важливу підводну інфраструктуру", — каже Малетер. 

Адмірал зазначив, що навіть за значної присутності НАТО буде неможливо охороняти кожну частину підводної інфраструктури, тому кожна держава повинна забезпечити захист власної інфраструктури.

"Тепер ми приділяємо особливу увагу росіянам, але дуже важко вести постійне спостереження за кожним кабелем; це неможливо. Багато країн — Норвегія, Швеція, Данія також — розробили дрони, датчики, UUV безпілотні підводні апарати, щоб мати можливість дуже швидко виявляти щось підозріле", — додає він.

Нагадаємо, раніше речник Єврокомісії з питань зовнішньої політики Пітер Стано відповів на питання, чи збиватимуть російські ракети над країнами НАТО. Він заявив, що кожна держава має сама вирішувати, чи буде збивати ворожі цілі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 17.04.2024 11:41