Фото: ТАРС

Туреччина та Росія відклали будівництво газового хаба через розбіжності, — Reuters

Спроба Росії створити "газовий хаб" у Туреччині для заміни втрачених продажів блакитного палива до Європи зіткнулася із затримками через розбіжності з приводу того, хто має за нього відповідати.

Про це повідомив Reuters із посиланням на два джерела, знайомі з проектом.

Російський диктатор Володимир Путін запропонував ідею створити хаб у жовтні 2022 року — невдовзі після того, як вибухи пошкодили газопровід "Північний потік", що з'єднує Росію з Німеччиною через Балтійське море. Джерело, знайоме з ситуацією, повідомило, що реалізація проекту газового хаба була відкладена у зв'язку зі сваркою між Москвою та Анкарою через контроль над ним.

"Є управлінські проблеми, вони борються за те, хто має керувати хабом", — повідомило джерело на умовах анонімності.

Інше джерело, близьке до "Газпрома", визнало, що існує "проблема" у питаннях управління. За даними Reuters, Росія розглядає цей хаб як спосіб перенаправити свій експорт газу зараз, коли європейські країни різко скоротили закупівлю. Вона сподівається продавати частину газу через Туреччину країнам, які не захочуть купувати його напряму у Росії.

"Деякі західні столиці стурбовані тим, що будь-який турецький газовий хаб, що містить російський газ, може дозволити Москві маскувати експорт, на який накладено санкції Заходу через війну в Україні", — пише Reuters.

Газовий хаб у Туреччині

У липні Путін заявив, що "газовий хаб" все ще перебуває на порядку денному, і Росія хоче створити електронну платформу для продажу газу в Туреччині. На зустрічі з президентом Туреччини Реджепом Ердоганом 4 вересня Путін заявив, що хаб — це складний проект, для реалізації якого потрібен час. Водночас ще у лютому цього року речник Путіна Дмитро Пєсков заявляв, що реалізація цього плану може бути відкладена через руйнівний землетрус, що стався на південному сході Туреччини та Сирії. 

У адміністрації президента Франції Еммануеля Макрона назвали безглуздою пропозицію Путіна президенту Туреччини Реджепу Тайїпу Ердогану щодо будівництва "газового хаба" біля кордонів ЄС.

Нагадаємо, що Україна не вестиме перемовини з Росією щодо продовження контракту на транзит газу до ЄвропиДія угоди закінчується наступного року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Війна, 15.09.2023 04:44