Фото: Twiter Олег Ніколенко

Росія вдарила дроном по автівці шведських журналістів на Запоріжжі: з'явилася реакція Стокгольма

У вівторок, 19 вересня, тележурналісти шведського каналу TV4, що працюють в Україні, зазнали атаки російського ударного безпілотника у Запорізькій області. У Стокгольмі назвали це воєнним злочином проти журналістів та сказали, що це "абсолютно жахливий" інцидент.

Про це інформує TV4.

Відомо, що окупанти атакували журналістів зі Швеції уранці 19 вересня. Під час обстрілу в автівці перебували репортер Йоган Фредрікссон та фотограф Даніель Здольсек. Повідомляється, що вони не постраждали, адже вийшли з машини до моменту удару.

"Цього разу нам пощастило. Російський ударний безпілотник врізався прямо в задні двері нашого авто, на щастя, в машині нікого не було", — зазначив журналіст.

Також внаслідок удару поранення отримали український продюсер Олександр Павлов, а також двоє українських поліцейських. Автомобіль та обладнання знімальної групи було повністю знищене.

Як зазначили на каналі, іноземні журналісти планували знімати матеріал про український контрнаступ. Поїздка у Запорізьку область була погоджена з поліцією. Команда TV4 пройшла кілька навчальних курсів з безпеки, а кореспондент Йоган Фредрікссон вже понад 30 років висвітлює події з гарячих точок.

На атаку відреагував прем'єр-міністр Швеції Ульф Крістерссон. Він назвав його "жахливим".

"Це підкреслює, що війна постійно зачіпає людей, які є абсолютно цивільними, і які перебувають там з інших причин. Я припускаю, що буде дуже ретельно розслідувано, що за цим стоїть", — сказав він.

Крім того, речник Міністерства закордонних справ України Олег Ніколенко прокоментував обстріл росіян шведських журналістів. Він заявив, що Україна засуджує дії Росії.

"Усі мали чіткі позначки PRESS. Це ще один воєнний злочин Росії проти журналістів", — написав він.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що станом на початок червня 2023 року у війні Росії проти України загинули 63 працівники засобів масової інформації. За словами очільника Національної спілки журналістів України Сергія Томіленко, 14 колег загинули, безпосередньо виконуючи журналістський обов’язок, ще 9 журналістів — цивільні жертви, чиї обставини та причини загибелі з'ясовуються. І ще 40 медійників загинули, перебуваючи у лавах ЗСУ чи правоохоронних підрозділів.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 20.09.2023 17:47