Фото ілюстративне. Джерело: "Українська правда"

Росія використала рекордну кількість "шахедів" у вересні: до чого готуватися далі

У вересні рашисти використали понад півтисячі дронів-камікадзе Shahed-136. Це стало рекордним показником за один місяць.

Про це повідомив Defense Express. Аналітики припустили, що, перейшовши до їх методичного масованого використання, Росія, вочевидь, не відчуває браку їхньої кількості. При цьому, на відміну від крилатих ракет, удари цими засобами тривали активно протягом усього літа.

"За червень ворог випустив 197 безпілотників, у липні — 246, у червні — 167, а за вересень — 503. Це значно більше, ніж за попередній найвищий показник травня із 413 літако-снарядами. Й з 503 Shahed-136 нашим захисникам вдалось збити 396 одиниць, а середня частка знищених цілей складає насправді доволі високий показник у 78,7%", — йдеться в повідомленні.

Інфографіка: Defense Express

Інфографіка: Defense Express

Максимальна пауза між ударами складала лише два дні. Двічі на місяць ворог запустив однакову максимальну кількість літако-снарядів — по 44. У цих випадках ефективність роботи української системи протиповітряної оборони склала 73-77%. Коли ворог запускає менше ніж 20 "шахедів" ППО демонструє майже 100% ефективність.

"Але успішність роботи зенітників залежить іще й від районів, куди цілив ворог, маршрутів польоту та концентрації засобів ППО. Також росіяни часто переносять вектори ударів, наприклад, після масштабних атак по Одеські області змістив напрям на Хмельницьку та Вінницьку області, а в останній атаці вже вночі 1 жовтня (не відображено у статистиці) бив по Черкащині. У результаті — з 30 літако-снарядів збили лише 16 — 53%", — проаналізували статистику в Defense Express.

Водночас, попри таку масованість, важливу роль відіграє те, що вони відносно дешеві. Невідомо, за яким конкретним цінником Росія закуповує їх в Ірану, але собівартість — від 20 до 40 тисяч доларів. У цьому випадку вереснева кількість умовно обійшлася Кремлю в 10-20 мільйонів доларів, якби він їх отримував за собівартістю.

"Якщо ж умовно навіть підняти закупівельну ціну Shahed-136 для РФ до 100 тисяч доларів за один літако-снаряд, то мова йде про 50 мільйонів доларів на таку кількість засобів далекобійного ураження. Боротися з ними складно та потребує використання максимально дешевих засобів, що, звісно, впливає на ефективність", — пояснили аналітики.

Вони також зробили, що Москва, вочевидь, буде масштабувати такі удари, використовувати тактику з концентрації великої кількості Shahed-136 в одному залпі та постійним зміненням вектора ударів.

Нагадаємо, що вночі 2 жовтня Росія атакувала Україну дронами-камікадзе та керованими авіабомбами. Протиповітряна оборона знищила чотири дрони. Атака була не зовсім масованою — ймовірно, окупанти хотіли розвідати, де стоїть українська ППО. "Шахеди" запускали з південно-східного напрямку, однак за "не зовсім звичним 2 маршрутом.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 02.10.2023 09:46