Фото ілюстративне. Джерело: censor

Росія виробляє у шість разів більше FPV-дронів: аналітики пояснили, чого не вистачає Україні

Виробникам FPV-дронів потрібно тисячі інженерів, а для розвідувальних та ударних БпЛА — сотні висококваліфікованих. Знайти на ринку готові кадри складно. Виробники наймають новачків із базовими знаннями з електротехніки та довчають у процесі, який може зайняти дорогоцінні пів року.

Про це повідомив Folrbes. Журналісти з’ясували, що один інженер на місяць збирає близько 50 FPV-дронів. Про це розповів засновник фонду "Хвиля’91" і власник логістичної компанії EnlivUA Group Олександр Яковенко. Він запустив виробництво FPV-дронів "Колібрі" восени 2022-го на 150 000 доларів власних коштів і IT-компанії Netpeak Group.

Не вистачає інженерів

На старті дрони передавали військовим безкоштовно, зі серпня 2023 року Яковенко розпочав продавати їх через свою компанію Taf Drones. 40% прибутків підприємець вкладає в R&D, решту віддає на благодійність. План на грудень — виготовити 12 000 дронів.

"Українські компанії виготовляють щомісяця приблизно 50 000 FPV-дронів, росіяни — вшестеро більше, каже засновник компанії DroneSpace Максим Шеремет. З розрахунку, що один інженер збирає близько 50 FPV-дронів, галузь складається приблизно з 1 000 людей", — йдеться в статті.

Виробництво FPV-дронів відносно просто масштабувати — їх збирають із китайських компонентів.

"Проте нам бракує людей, які вміють збирати все ручками", – зазначив Яковенко, у чиїй компанії працює близько сотні людей.

Виробникам FPV-дронів не вистачає 2 000 інженерів, дав консервативну оцінку президент асоціації виробників дронів "Технологічні сили України" та голова наглядової ради оборонно-технічної компанії FRDM Вадим Юник. Щоби масштабуватися вшестеро, потрібно в шість разів більше інженерів. Тобто галузь має складатися із 6 000 інженерів.

Загалом в Україні є близько 200 виробників дронів різного типу. Вони забезпечують лише 10-15% від загальної потреби армії, розповіла засновниця фонду Dignitas Любов Шипович. За її оцінкою, лише FPV-дронів потрібно близько 200 000 штук на місяць.

"Дефіцит кадрів є, але ми навчаємо фахівців для себе", — розповів співзасновник компанії DeViRo Денис Чередниченко.

Його компанія виготовляє великі розвідувальні безпілотники "Лелека" з 2014 року. Десятці великих виробників дронів бракує пів тисячі висококваліфікованих інженерів різних напрямів.

"Залежно від типу дронів виробники потребують різної кваліфікації фахівця. Якщо компанія виробляє безпілотники за готовими схемами, то їй потрібні суто збірники. Якщо займається власною розробкою, то відчуває дефіцит більш кваліфікованих фахівців", — зауважив Юник.

Чому виник дефіцит

Загалом українським виробникам бракує інженерів з авіоніки, радіоелектронної боротьби та вужчих спеціальностей. Зокрема, в дефіциті інженери з компʼютерного бачення та цифрової обробки сигналів, а також спеціалісти, які займаються розробкою вбудованого програмного забезпечення та математичним моделюванням.

"Вузькопрофільних інженерів можуть чекати та шукати місяцями. Наприклад, інженера-конструктора, який займається моделюванням плат, шукали три місяці. Фахівця з радіоелектронної розвідки, який зробить дрон стійким до ворожої радіоелектронної боротьби, — близько двох-трьох місяців. Їх потрібно хантити не лише в Україні, а й за кордоном", — зазначив голова "Аеророзвідки" Ярослав Гончар.

На початку повномасштабного вторгнення в Україні було сім зразків дронів, допущених до експлуатації в ЗСУ. З 24 лютого кількість зросла до 62.

"Коли зʼявляється нова індустрія, потрібно десь знайти 2 000 людей, що займаються мікропайкою", — додав Яковенко.

Водночас за період незалежності України університети підготували замало кадрів, які можна забирати на ринок, а більшість із них виїхала за кордон.

"Звідки у нас візьметься багато інженерів? До початку повномасштабної війни на них не було такого попиту". — пояснив радник міністра цифрової трансформації Георгій Цхакая.

Освіта ще зі СРСР, мала зарплата

Левова частка українських інженерів здобули освіту ще у СРСР і працювали на підприємствах на кшталт "Антонов".

"Вони розумні, кваліфіковані, але не динамічні. А ринок динамічний, потрібно швидко та постійно робити нові ітерації. Приміром, лише за півтора року FPV-дрони еволюціонували з «одноразових» до дронів із розвинутою системою скиду, що дозволяє використовувати дрон безліч разів", — зазначив Яковенко.

Свої корективи у наймання вносить і специфіка роботи — кандидатів шукають у режимі тиші та перевіряють на звʼязки з Росією.

Інженери-збірники компанії FRDM Юника отримують від 30 000 гривень. Середня на ринку — 50 000 гривень. Спеціаліст, який може самостійно спроектувати літак або коптер, заробляє від 2 000 до 5 000 доларів за проект і одночасно може співпрацювати з різними виробниками. Зарплати фахівців із радіоелектронної боротьби оцінюють від 5 000 до 10 000 доларів. Конкурувати грошима можуть не всі виробники дронів.

"Дронові компанії з’явилися на початку повномасштабної війни. Вони не можуть запропонувати високі зарплати", — розповів колишній президент "Київстару" Петро Чернишов, якого призначили радником з питань корпоративного управління в університетах та розвитку Київського авіаційного інституту.

Інфографіка: Forbes

Інфографіка: Forbes

Нагадаємо, що нещодавно президент Володимир Зеленський розповів подробиці посилення українського оборонного комплексу. За його словами, Україна вироблятиме зброю разом зі США.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 30.11.2023 11:06