Фото: armyinform.com.ua

AP: Росіяни вербують африканських жінок для виробництва "шахедів" на військових заводах

Москва обманом заманює молодих жінок із країн Африки, Азії та Латинської Америки для складання ударних безпілотників. Росіяни обіцяли іноземкам роботу у Європі.

Як у власному розслідуванні повідомляє видання Associated Press, у соціальних мережах молодим жінкам обіцяли безоплатні квитки до Європи, гроші та стажування в таких галузях як готельний бізнес і громадське харчування.

"Щоб заповнити термінову нестачу робочої сили у Росії під час війни, Кремль набирає жінок віком 18-22 років з таких місць, як Уганда, Руанда, Кенія, Південний Судан, Сьєрра-Леоне та Нігерія, а також південноазіатська країна Шрі-Ланка. Діяльність поширюється на інші країни Азії та Латинської Америки", — наголошує видання.

Деякі жінки дізналися про справжню мету їхньої поїздки тільки після прибуття в Татарстан. Їм належало працювати на заводі, який виробляє ударні безпілотники для окупаційної армії Росії. Так, одна з жінок, яка залишила роботу на батьківщині заради цієї пропозиції у коментарі виданню зазначила, що не знає, як робити безпілотники.

Жінки також розповіли журналістам видання, що на російському заводі вони працювали впродовж багатьох годин. Також там був постійний нагляд та робота з їдкими хімікатами, які викликали у них проблеми зі шкірою. За словами жінок, обіцяна зарплата виявилася суттєво меншою, ніж очікувалося. Відомо, що спочатку іноземкам обіцяли зарплатню у розмірі 700 доларів на місяць, але згодом у соціальних мережах опублікували повідомлення про дохід у "понад 500 доларів".

"Я шкодую і проклинаю той день, коли почала робити всі ці штуки", — заявила одна із них у коментарі виданню.

За даними Associated Press, понад 200 африканських жінок, разом із російськими студентами, працюють на заводі в особливій економічній зоні "Алабуга", що у російському Татарстані. Завод виробляє іранські дрони "Шахед-136" за контрактом із Росією. 

Нагадаємо, у квітні українські безпілотники вперше атакували підприємства у Республіці Татарстан. Зокрема, вибухи пролунали у спеціальній економічній зоні "Алабуга", де розташований завод з виробництва "шахедів". 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 11.10.2024 02:28