Дмитро Лубінець. Джерело: ombudsman.gov.ua

Росіяни підтвердили загибель журналістки Рощиної у полоні, — омбудсмен

В уповноваженого Верховної Ради з прав людини Дмитра Лубінця є офіційне документальне підтвердження від російської сторони про смерть української журналістки Вікторії Рощиної. Вона була незаконно позбавлена свободи Росією з серпня 2023 року.

Про це Лубінець повідомив у своєму Telegram-каналі.

Омбудсмен нагадав, що Вікторія зникла безвісти у серпні 2023 року на тимчасово окупованих територіях України. У вересні того ж року родичі Рощиної звернулися до відповідних органів з заявою про її розшук. Звернення від рідних отримав і Офіс омбудсмена. І лише у травні 2024 року в Росії підтвердили, що вона затримана і перебуває на території РФ. Також було підтвердження від "Червоного хреста".

"В черговий раз у російській неволі гине людина, перебування якої у катівнях РФ було підтверджене МКЧХ! Чому молода жінка померла, перебуваючи в російській неволі, — невідомо", — йдеться у заяві Лубінця.

Омбудсмен також повідомив ООН та МКЧХ, щоб вони зафіксували факт смерті цивільної особи, яку незаконно утримувала РФ.

"Незаконні затримання і викрадення журналістів — зброя РФ проти свободи слова! Росія вкотре порушила Женевські конвенції та міжнародне гуманітарне право. Міжнародна спільнота повинна тиснути на Росію, аби всі винні у злочинах були притягнуті до відповідальності!" — додав Дмитро Лубінець.

Що відомо про Вікторію Рощину

Відомо, що журналістка перебувала на фронті з початку російського вторгнення в Україну. Вона публікувала свої роботи в незалежних ЗМІ, зокрема в "Українській правді", "Громадському" та "Радіо Вільна Європа". Упродовж своєї майже десятирічної журналістської кар'єри вона висвітлювала такі складні й часто небезпечні теми, як злочинність, суди та права людини.

У березні 2022 року Рощина була затримана російськими військами та протягом 10 днів перебувала в Бердянську. 27 липня для того, щоб потрапити на окуповану територію, журналістка вирушила з України до Польщі. Вона планувала через Росію дібратися на окупований Схід України за три дні. Під час останнього дзвінка вона розповіла, що пройшла кілька днів прикордонних перевірок, але не сказала, де саме перебуває.

Нагадаємо, раніше голова Нацради України з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим'юк заявляла, що за рік війни в Україні загинули більше журналістів, ніж у всьому світіВід початку війни в Україні показник смертності серед журналістів продовжує зростати.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 10.10.2024 23:32