Фото: Facebook Вікторії Рощиної

Журналістка, яка рік тому зникла на окупованих територіях, померла в російській в'язниці

Українська журналістка Вікторія Рощина, яка у 2023 році зникла на окупованих територіях, померла у ворожому ув'язненні. Її мали етапувати до в’язниці "Лефортово" у Москві, аби підготувати до повернення в Україну.

Про це в ефірі телемарафону повідомив керівник прес-служби координаційного штабу Петро Яценко.

"На жаль, інформація про смерть Вікторії підтверджена. Ми знали Вікторію. У 2022 році вона робила матеріали в координаційному штабі, тому для нас це надзвичайно сумна новина і для всієї української журналістики", — сказав він.

Яценко також заявив, що про обставини смерті журналістки говорити зарано, наразі їх встановлюють.

Своєю чергою представник Головного управління розвідки Андрій Юсов у коментарі "Суспільному" повідомив, що Вікторія Рощина мала бути включена до одного з найближчих обмінів полоненими. Жінку мали етапувати до в’язниці "Лефортово" у Москві, аби підготувати її повернення в Україну.

"Найближчим часом вона мала бути вдома, для цього було зроблено все необхідне", — зазначив представник розвідки.

При цьому у коментарі "Українській правді" Андрій Юсов зазначив, що офіційного підтвердження з російського боку немає. У розвідці цю інформацію отримали та перевіряють. 

Що відомо про Вікторію Рощину

Відомо, що журналістка перебувала на фронті з початку російського вторгнення в Україну. Вона публікувала свої роботи в незалежних ЗМІ, зокрема в "Українській правді", "Громадському" та "Радіо Вільна Європа". Упродовж своєї майже десятирічної журналістської кар'єри вона висвітлювала такі складні й часто небезпечні теми, як злочинність, суди та права людини.

У березні 2022 року Рощина була затримана російськими військами та протягом 10 днів перебувала в Бердянську. 27 липня для того, щоб потрапити на окуповану територію, журналістка вирушила з України до Польщі. Вона планувала через Росію дібратися на окупований схід України через три дні. Під час останнього дзвінка вона розповіла, що пройшла кілька днів прикордонних перевірок, але не сказала, де саме перебуває.

Нагадаємо, раніше голова Нацради України з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим'юк заявляла, що за рік війни в Україні загинули більше журналістів, ніж у всьому світіВід початку війни в Україні показник смертності серед журналістів продовжує зростати.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 10.10.2024 19:17