Фото: Facebook Вікторії Рощиної

На окупованій території зникла безвісти українська журналістка Вікторія Рощина

Українська журналістка-фрілансерка, лауреатка премії "Мужність у журналістиці" 2022 року Вікторія Рощина зникла безвісти на тимчасово окупованій території. Востаннє вона виходила на зв'язок на початку серпня. 

Про це 4 жовтня повідомляє Міжнародний фонд підтримки жінок у ЗМІ (IWMF).

"Рощина зникла безвісти 3 серпня 2023 року з тимчасово окупованої Росією української території, звідки вела репортаж. Відтоді про неї нічого не було чутно", — зазначили в IWMF.

Відомо, що наприкінці липня Рощина вела репортаж із Лисичанська, розповідаючи про жахливі реалії міста, що живе на лінії фронту.

"Вільна незалежна журналістика є важливою для інформування світової громадськості про реалії війни Росії проти України. Ми просимо наших колег у сфері прав людини та свободи преси приєднатися до нашої вимоги надати інформацію про місцеперебування Рощиної та підтримати журналістів, які продовжують висвітлювати правду в умовах російського вторгнення", — додали в фонді.

Що відомо про Вікторію Рощину

Відомо, що журналістка перебувала на фронті з початку російського вторгнення в Україну. Вона публікувала свої роботи в незалежних ЗМІ, зокрема в "Українській правді", "Громадському" та "Радіо Вільна Європа". Упродовж своєї майже десятирічної журналістської кар'єри вона висвітлювала такі складні й часто небезпечні теми, як злочинність, суди та права людини.

Фото: Facebook Вікторії Рощиної

У березні 2022 року Рощина була затримана російськими військами та протягом 10 днів перебувала в Бердянську. 27 липня для того, щоб потрапити на окуповану територію, журналістка вирушила з України до Польщі. Вона планувала через Росію дібратися на окупований схід України через три дні. Під час останнього дзвінка вона розповіла, що пройшла кілька днів прикордонних перевірок, але не сказала, де саме перебуває.

Нагадаємо, раніше голова Нацради України з питань телебачення і радіомовлення Ольга Герасим'юк заявляла, що за рік війни в Україні загинули більше журналістів, ніж у всьому світіВід початку війни в Україні показник смертності серед журналістів продовжує зростати.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 04.10.2023 16:57