Фото: РБК-Україна

Росіяни повертаються на позиції, які були підтоплені внаслідок руйнування Каховської дамби, — Гуменюк

Армія Російської Федерації поступово повертається на свої позиції на Херсонській області після підриву Каховської ГЕС. На територіях, звідки відступила вода, облаштовують вогневі точки та обстрілюють мирне населення. 

Про це  в ефірі телемарафону повідомила керівниця пресцентру Сил оборони півдня України Наталія Гуменюк.

"Ворог продовжує повернення на свої позиції. Там, де відходить вода, вони намагаються розгорнути там вогневі точки й посилити обстріли правого берега. Продовжують застосовувати тактичну авіацію зі скиданням КАБів (керованих авіабомб, — ред.)", — сказала Гуменюк.

Вона наголосила, що нині росіяни, так би мовити, розширили географію застосування керованих авіабомб. Раніше під удар найчастіше потрапляла Бериславщина. Нині бомбардування відбувається і в напрямку Херсона. Гуменюк також розповіла, що рашисти намагаються застосовувати ударні безпілотники "Ланцет".

"Але наша протиповітряна оборона максимально зосереджена, працює комплексно і намагається всі ці загрози знищувати. Окрім КАБів - це поки що не та зброя, проти якої ми можемо ефективно діяти. Водночас ми продовжуємо контрбатарейну боротьбу", — сказала Гуменюк.

Нагадаємо, раніше речниця ОК "Південь" заявляла, що російські окупанти останнім часом менше застосовують керовані авіаційні бомби для ударів по Україні. Це свідчить про те, що цієї зброї стало в окупантів менше, однак вони не відмовилися від її остаточного застосування. Гуменюк додала, що перехоплювати літаки з бомбами важко, тому що вони не наближаються до зони ураження української системи протиповітряної оборони. 

Додамо, вранці 4 липня росіяни обстріляли Херсон з артилерії. Двоє мешканців міста — чоловік та жінка загинули. Ворожа атака сталася близько шостої години ранку. Пошкоджено житлові будинки.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 04.07.2023 12:31