Фото: росЗМІ

Росіяни заявили про удар авіабомбою ОДАБ-9000 по Вовчанську: у ЗСУ спростували

Війська країни-агресорки заявили про удар авіабомбою ОДАБ-9000 по Вовчанську Харківської області. Натомість у Збройних силах України спростовують інформацію окупантів.

Зокрема, інформація про нібито застосування ОДАБ-9000 у Вовчанську поширилась із Telegram-каналів російських "військкорів".

Варто зауважити, що ОДАБ-9000 вважається найпотужнішим неядерним боєприпасом у світі. Цю бомбу росіяни називають "татом всіх бомб". Потужність її вибуху становить 44 тонни у тротиловому еквіваленті. Укріплені залізобетонні об'єкти знищуються нею в радіусі понад 100 метрів. Доставляється ОДАБ-9000 стратегічним ракетоносцем Ту-160 "Білий лебідь".

Водночас інші пропагандисти стверджують, що відбувся про підрив термобаричної бомби ОДАБ-1500. 

Реакція ЗСУ

Речник оперативно-тактичного угруповання "Харків", полковник Віталій Саранцев спростував заяви російських "військкорів" та заявив, що інформація про нібито застосування російськими окупаційними військами авіабомби ОДАБ-9000 у Вовчанську Харківської області не відповідає дійсності.

"Для застосування цього боєприпасу потрібен відповідний носій, яким теоретично може бути, наприклад, стратегічний бомбардувальник Ту-160, однак переміщення таких літаків не було зафіксовано. Був використаний боєприпас меншої ваги та потужності, вибух якого пропагандисти використали для створення "ефектної" картинки", — сказав Саранцев.

Він також додав, що подібні повідомлення можуть бути частиною інформаційної війни, головна мета якої — деморалізація ЗСУ, залякування місцевого населення та дестабілізація регіону.

"Вчергове закликаю представників українських медіа й адміністраторів телеграм-каналів дотримуватись інформаційної гігієни та використовувати перевірені джерела інформації та не поширювати фейкові повідомлення російських пропагандистів, підігруючи ворогу!" — резюмував спікер. 

Нагадаємо, 2 жовтня на Херсонщині російські окупанти обстріляли автобус, який перевозив людей. Внаслідок атаки загинула жінка.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 02.10.2024 15:58