Розроблені ліки від нудьги

03 ЖОВТНЯ 2017 13:03

Згідно з дослідженням, проведеним ученими з Японії, у живих організмів було виявлено особливу речовину, яка може занурювати організм в стан спокою, інформує TrueUA з посиланням на Hi-News  

Окрім цього, воно може дозволити і позбавитися від нудьги, просто « скоректувавши» його концентрацію в крові.   

На даний момент японські нейрофізіологи можуть управляти сном мишей, маніпулюючи роботою ділянки головного мозку, що відповідає за сон.   

За відкриття відповідають учені з університету Цукуби. Як стверджують учені, мозок і гормональна система обробляє два типи сигналів: один відповідає за пробудження організму і мобілізацію сил, другий - за сон і відпочинок.   

Різниця в коливанні цих імпульсів і «говорить» організму, коли треба засинати, а коли - не спати.   

За словами професора Йо Ойсі: «Усі живі істоти, у яких є нервова система, сплять в тій або іншій формі. Окрім циклу сну і пильнування, є і «проміжні» стани. Наприклад, люди проганяють сон, коли їм потрібна гранична концентрація.

При цьому коли їм нудно, прогнати сон набагато важче. Раніше ми лише припускали, з чим пов'язано це бажання».   

В ході досліджень експерти хотіли з'ясувати, чому нудьга викликає у людини сонливість: спостерігаючи за поведінкою піддослідними мишами, вони помітили, що після того, як гризуни заспокоювалися, в головному мозку різко зростала концентрація аденозину, що посилює передачу інформацію між клітинами нервової системи.   

Потім японці вирішили ввести дозу цієї речовини безпосередньо в спинний мозок гризунів.   

В результаті цих дій миші дійсно заснули, різко занурившись у фазу глибокого сну. В ході подальших випробувань стало ясно, що аденозин дезактивує особливий центр головного мозку.  

Таким чином, при введенні аденозину або його антагоніста (за умови, що ці молекули здолають гематоенцефалічний бар'єр) можна регулювати настрій, занурюючи людину в стан нудьги і виводячи з нього.

 

Технології, 03.10.2017 13:03