Розслідування ролі голови ДФС у «газовій справі» завершене - НАБУ

29 ЛИПНЯ 2017 10:28

Детективи Національного антикорупційного бюро України завершили досудове розслідування у кримінальному провадженні стосовно голови Державної фіскальної служби (ДФС) та керівника департаменту погашення боргу ДФС, інформує TrueUA з посиланням на НАБУ.

 

У повідомленні зазначається, що відсторонений від посади голова ДФС підозрюється у зловживанні владою та службовим становищем, а також у службовому підробленні (ч. 2 ст. 364 та ч. 1 ст. 366 Кримінального кодексу України). Його співучаснику, керівнику департаменту погашення боргу ДФС, інкримінують вчинення злочину, передбаченого ч. 5 ст. 27 ч. 2 ст. 364 КК України.

 

«За версією слідства, голова ДФС причетний до так званої «газової схеми Онищенка». Впродовж 2015 року він ухвалив низку безпідставних та незаконних рішень про розстрочення сум платежів з рентної плати за користування надрами для задіяних у схемі компаній на загальну суму 2,019 млрд грн.», – написано у повідомлені.

 

Зокрема, йдеться про рішення з розстрочення сплати  рентних платежів, які ухвалено «заднім» числом, за відсутності обґрунтованих підстав й після настання встановлених дат сплати ренти згаданими компаніями. Розстрочення надавалися без погодження з боку Міністерства фінансів України, хоча їхній термін виходив за межі одного бюджетного року. Крім того, голова ДФС повідомив ПАТ «Укргазвидобування» та Державній службі геології та надр України недостовірну інформацію про відсутність у згаданих компаній податкового боргу. Цим він приховав факт невиконання операторами умов договорів про спільну діяльність в частині сплати до бюджету ренти за користування надрами, що могло б стати підставою для розірвання договорів між ПАТ «Укргазвидобування» та компаніями, задіяними у «газовій схемі».

 

Нагадаємо, що досудове розслідування за вказаними фактами НАБУ та САП розпочали у березні 2017 року.

Події, 29.07.2017 10:28