Омбудсмен Дмитро Лубінець. Джерело: "Укрінформ"

Розстріл українських полонених: омбудсмен Лубінець закликав покарати вище керівництво РФ

Омбудсмен Дмитро Лубінець звернеться до Міжнародного комітету Червоного Хреста та Організації об'єднаних націй. Українського правозахисника обурило відео страти російськими окупантами українських військових, які здавалися в полон.

Про це Дмитро Лубінець написав у Telegram. На його думку, українські правоохоронні та розвідувальні органи зможуть встановити тих російських військовослужбовців, які вчинили цей злочин.

"Сьогодні у мережі зʼявилося відео страти російськими військовослужбовцями українських воїнів, які здавалися в полон! Це чергове порушення Женевських конвенцій та вияв неповаги до міжнародного гуманітарного права! Російська сторона знову і знову показує своє обличчя терориста! Водночас зазначу, що такі злочини – це відповідальність і вищого керівництва РФ! Покарання мають понести всі!" — написав Лубінець.

Омбудсмен України звернуся до:

  • Міжнародного комітету Червоного Хреста, мандат якого передбачає фіксацію злочинів щодо військовополонених. А на відео чітко видно, що українські військові виконують необхідні кроки, які показують, що вони здаються у полон! Воїни були обеззброєнні, а їхні руки — піднятими догори. Вони не несли жодної загрози! Російська сторона мала взяти їх у полон та надати статус військовополонених.
  • Організації Обʼєднаних Націй, щоб постійна моніторингова місія ООН фіксувала цей факт, як ще один яскравий приклад порушення норм міжнародного гуманітарного права Росією.

Страта Олександра Мацієвського

6 березня у мережі поширили відео де росіяни розстріляли українського військового за слова "Слава Україні". 

Українські правоохоронці розпочали розслідування розстрілу бійця ЗСУ російськими терористами. Справу розпочато за фактом порушення законів та звичаїв війни. Служба безпеки України 12 березня остаточно підтвердила особу Героя, розстріляного після слів "Слава Україні!". Ним виявився Олександр Мацієвський, снайпер 163 батальйону 119 окремої бригади ТрО Чернігівської області. Згодом стало відомо, що Мацієвський був громадянином Молдови.

Президент Володимир Зеленський надав йому звання Героя України. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 02.12.2023 22:59