Фото: tury.club

Руйнівний землетрус у Туреччині знищив фортецю часів Римської імперії

Внаслідок руйнівного землетрусу, що стався на півдні Туреччини та півночі Сирії в ніч на 6 лютого 2023 року, постраждали кілька об'єктів Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Підземними поштовхами була зруйнована історична фортеця Газіантеп.

Про це повідомляє турецьке видання Yeni Safak.

За інформацією джерела, на півдні Туреччини підземними поштовхами була зруйнована історична фортеця Газіантеп на пагорбі в центрі однойменного міста, яка бере свій початок ще з часів Хетської імперії (17 століття до нашої ери), коли тут з'явилося перше оглядове укріплення. У 2-3 століттях нашої ери, за Римської імперії, його перетворили на повноцінний замок.

Як повідомили у Головному управлінні старожитностей та музеїв Сирії, постраждала Цитадель Алеппо, що так само має статус пам'ятки Всесвітньої спадщини ЮНЕСКО. Цей великий середньовічний укріплений палац в центрі старого міста Алеппо на півночі Сирії вважається одним з найстаріших і найбільших замків у світі. Використання пагорба Цитаделі почалося як мінімум в середині 3-го тисячоліття до нашої ери. За роки існування фортеці її займали багато цивілізацій, і все це відбилося на її зовнішньому вигляді. У 2010-х Цитадель сильно постраждала під час тривалої битви за Алеппо, але знову частково була відкрита для публіки на початку 2018 року.

Нагадаємо, внаслідок сильного землетрусу на південному сході Туреччини загинули щонайменше 912 людей та 5385 поранені. Кількість жертв може стати набагато більше через серйозні руйнування.

Суспільство, 06.02.2023 13:17