Фото: Офіс президента України

Саміт Україна-ЄС: на які результати очікує Київ

У Києві 3 лютого стартує 24-й саміт Україна-ЄС. Згідно з Угодою про асоціацію, ця подія є щорічною. Україна під час заходу очікує на просування у низці питань, які наблизять її до вступу в ЄС. Очікується, що на ньому можуть озвучити першу оцінку виконання рекомендацій щодо вступу до Євросоюзу.

Учасники

Саміт пройде за участі президента України Володимира Зеленського, членів уряду, очільниці Європейської комісії Урсули фон дер Ляєн та президента Європейської ради Шарля Мішеля. Останні прибули напередодні до української столиці й вже провели зустріч із Зеленським та представниками Кабміну. Також відомо, що до широкої делегації з Брюсселя увійшли 15 з 27 членів Єврокомісії.

Що очікує Україна?

Президент Володимир Зеленський днями заявив, що чекає на конкретні рішення від європейських партнерів.

"Ми очікуємо на новини для України. Очікуємо на рішення наших партнерів у Євросоюзі, які відповідатимуть досягнутому рівню взаємодії між нашими інститутами та ЄС, та нашому прогресу. Прогресу, який очевидно є — навіть попри повномасштабну війну", заявляв він.

Як повідомляв прем'єр-міністр України Денис Шмигаль, є сподівання, що у п'ятницю Україна зможе досягти "істотного стрибка вперед", особливо в конкретних галузях.

Шмигаль вказував на те, що Україна очікує на підписання угоди про безвізовий режим для промислових товарів, призупинення дії мита на український експорт ще на рік, "активний прогрес" у приєднанні до схеми платежів SEPA (Єдина зона платежів у євро) та включення України до зони мобільного роумінгу ЄС.

"Ми очікуємо на прогрес і прискорення на нашому шляху до підписання цих угод", — сказав український прем'єр.

Також очікується, що на саміті вкотре надішлють Москві переконливий сигнал про європейські прагнення України.

Чому саміт перенесли?

Раніше прес-секретар президента Європейської ради Шарля Мішеля Баренд Лейтс заявляв, що саміт Україна-ЄС має відбутися в Брюсселі, Володимир Зеленський отримав на нього запрошення. Однак сторони погодили проведення саміту в Києві. Саміт планувався у грудні 2022 року, але його перенесли на початок 2023 року. 

ЗМІ писали, що причинами відтермінування були нестача реальних результатів такої зустрічі. Зокрема, як відомо, сторона ЄС до останнього моменту мала проблеми навіть із затвердженням обіцяного у рамках G7 пакета макрофінансової допомоги на суму 18 млрд євро.

Що зі вступом України в ЄС?

На саміті наша держава може отримати оцінку виконання рекомендацій Європейської комісії. Саме це є умовою вступу до ЄС. Отримавши статус кандидата на вступ до ЄС, Україна зобов'язалася виконати домашню роботу, зокрема:

  • реформувати Конституційний суд;
  • продовжити судову реформу;
  • посилити боротьбу з корупцією та завершити відбір директора НАБУ;
  • посилити боротьбу з відмиванням коштів;
  • провести антиолігархічну реформу;
  • ухвалити нові закони про медіа;
  • ухвалити законодавство про національні меншини;

Напередодні стало відомо, що європейська комісія опублікує письмовий звіт щодо виконання Україною рекомендацій для вступу в Європейський Союз восени цього року. Водночас усне оновлення буде весною.

Днями прем'єр-міністр Денис Шмигаль повідомляв, що Україна планує в найближчі два роки стати членом Євросоюзу. Уряд сподівається, що попередні переговори щодо вступу відбудуться вже цьогоріч

Нагадаємо, що останній, 23-й, черговий саміт Україна-ЄС відбувся 12 жовтня 2021 року у Києві.

2 лютого стало відомо, що Україна отримає ще півмільярда євро допомоги від Європейського Союзу. В цю суму також увійдуть кошти військової допомоги.

Крім цього, Європейський Союз підготував додатковий пакет допомоги для України в розмірі 400 млн євро. Ці кошти заплановано для підтримки процесу продовження реформ. 

Читайте нас у Facebook й Telegram

Політика, 03.02.2023 10:50