Фото: Денис Шмигаль Facebook

Що очікує Україна від саміту Україна-ЄС в Києві: роз'яснення Шмигаля

Від саміту Україна-ЄС, який пройде в Києві 3 лютого, уряд очікує, що буде сформовано детальний план дій для подальшої євроінтеграції.

Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль на засіданні уряду 30 січня.

За його словами, українська сторона хоче сформувати детальну дорожню карту, як максимально швидко й успішно пройти євроінтеграційний шлях.

"Те, що цей саміт пройде саме в Києві — це потужний сигнал і партнерам, і ворогам. Партнерам — про те, що Європа вірить у перемогу України та сприяє нашому швидкому руху до вступу в ЄС. Ворогам — це сигнал про марність їхніх зусиль внести розбрат у коаліцію підтримки України та зупинити нашу євроатлантичну інтеграцію", — заявив Шмигаль.

Крім цього, за його словами, на порядку денному саміту Україна-ЄС будуть питання секторальної інтеграції української економіки до європейського простору. Зокрема, Шмигаль зауважив, що для України принципово важливо отримати довгостроковий доступ усіх українських товарів до ринку Євросоюзу без квот і мита.

"Також ми сподіваємося на прогрес у питанні приєднання України до Єдиної зони платежів у євро (SEPA) та у приєднанні до Єдиного роумінгового простору. У нашій адженді залишається і питання "промислового безвізу", — додав керівник українського уряду.

Шмигаль також розповів, що в межах саміту мають відбутися важливі дискусії щодо фінансової допомоги Україні для швидкої відбудови енергетики, інфраструктури та пошкодженого житла. Прем’єр-міністр наголосив, що це — пріоритети України на 2023 рік.

Саміт Україна-ЄС

Раніше прес-секретар президента Європейської ради Шарля Мішеля Баренд Лейтс заявляв, що саміт Україна-ЄС має відбутися в Брюсселі, Володимир Зеленський отримав на нього запрошення. Однак сторони погодили проведення саміту в Києві. Саміт планувався у грудні 2022 року, але його перенесли на початок 2023 року. 

ЗМІ писали, що причинами відтермінування були нестача реальних результатів такої зустрічі. Зокрема, як відомо, сторона ЄС до останнього моменту мала проблеми навіть із затвердженням обіцяного у рамках G7 пакета макрофінансової допомоги на суму 18 млрд євро.

Нагадаємо, що останній, 23-й, черговий саміт Україна-ЄС відбувся 12 жовтня 2021 року у Києві. Згідно з процедурою, засідання проходять за участю президента України, президента Європейської Ради та президента Європейської Комісії.​ 

Політика, 31.01.2023 20:21