Фото: Telegram-канал Дениса Шмигаля

Україна може вступити в ЄС впродовж найближчих двох років, — Шмигаль

Україна планує в найближчі два роки стати членом Євросоюзу. Уряд сподівається, що попередні переговори щодо вступу відбудуться вже цьогоріч.

Про це розповів прем’єр-міністр України Денис Шмигаль у коментарі Politico.

За його словами, ми маємо амбітний план щодо приєднання України до ЄС.

"Ми сподіваємося, що цього року, 2023-го, у нас вже можуть пройти попередні переговори", — заявив прем’єр.

У Києві 3 лютого запланований саміт ЄС-Україна. Шмигаль наголошує, що очікує "суттєвого кроку вперед" на майбутній зустрічі. Особливо щодо конкретних питань: угода про безвізовий режим для промислових товарів; призупинення дії мита на український експорт ще на рік; та "активний прогрес" у приєднанні до схеми платежів SEPA (єдина зона платежів у євро) та включенні України до зони мобільного роумінгу ЄС.

ЗМІ пишуть, що близькі союзники України, такі як Польща та країни Балтії, рішуче підтримують прагнення Києва до членства, вважаючи його за демократію, яка протистоїть агресору. Однак є й представники ЄС, які набагато обережніші в цьому питанні. Мовляв, хоч майбутнє України в ЄС, але країни-претенденти мають відповідати певним критеріям.

"Очікування в Києві досить високі, але необхідно виконати всі умови, які поставила комісія. Це процес, що ґрунтується на заслугах", — зазначив щодо України один високопосадовець ЄС.

Нагадаємо, нещодавно ЄС схвалив 500 млн євро військової допомоги Україні. Також Єврофонд виділить кошти на обладнання для тренувальної місії ЄС в Україні.

Політика, 30.01.2023 09:12