Саміт Японія - ЄС в Брюсселі

26 КВІТНЯ 2019 08:58

Євросоюз і Японія демонструють волю до найтіснішої співпраці: в Брюсселі гості з країни Висхідного сонця на чолі з прем'єр-міністром Сіндзо Абе ведуть переговори з керівництвом ЄС.

Стимулом до стрімкого зближення послужила проведена Вашингтоном торгова політика: принцип «Америка перш за все!», яка була проголошена президентом США Дональдом Трампом в дії, повідомляє Euro News.

Без такого тиску масштабна торговельна угода (договір про вільну торгівлю), підписаний ЄС і Японією в липні минулого року, могла і не відбутися.

Дональд Туск, голова Євроради:

«Всього два місяці тому наша співпраця розширилася і ще більше зміцнилася в результаті вступу в силу Угоди про економічне партнерство між ЄС і Японією, найбільшої торгового угоди в світі. Втілюючи його в життя швидкими темпами, ми підвищуємо добробут і якість життя наших народів».

Договір про вільну торгівлю кидає виклик протекціонізму Дональда Трампа. На нову зону вільної торгівлі припаде третина світового ВВП.

Сторони пообіцяли продовжувати тісну взаємодію в різних областях: від взаємного захисту до спільної кліматичної політики, транспортного співробітництва та стійких поставок енергоносіїв.

Такеші Осуга, представник уряду Японії:

«Ця зустріч на вищому рівні відображає на ділі стратегічне партнерство між Японією і ЄС, які поділяють спільні універсальні цінності, включаючи свободу, демократію, повагу прав людини і верховенство закону».

В наш час, коли багатосторонність постійно піддається критиці, Євросоюз і Японія відкрито заявили, що вважають себе союзниками-однодумцями.

Політика, 26.04.2019 08:58