Фото: соцмережі

СБУ викликала на допит "активістку" УПЦ МП Кохановську: що відомо

Скандальна прихожанка УПЦ МП Вікторія Кохановська отримала повістку і повинна з'явитися на допит в СБУ. Туди її відвезли прямо з Києво-Печерської Лаври в супроводі поліцейського.

Відео опубліковано у Telegram-каналі "Оперативний ЗСУ".

У повістці написано, що наразі вона проходить свідком у справі. Усі подробиці справи засекречені через режим воєнного часу.

Вікторія Кохановська відзначилася антиукраїнськими заявами через виселення УПЦ МП з Києво-Печерської Лаври. Вона пригрозила, що парафіяни Московського патріархату вийдуть на вулиці "на хресну ходу", а також заявила, що в Україні нібито відбуваються переслідування громадян щодо релігійних переконань.

Нагадаємо, що священники УПЦ МП 29 березня повинні були звільнити культові будівлі Києво-Печерської Лаври та передати майно державі. Йдеться про будівлі на території Нижньої Лаври на вулицях Лаврська, 11 та Лаврська, 15. Та вони цього не зробили, ба більше — зібрали людей на молебень. Відбувся молебень й 30 березня. Того ж дня митрополит Павло почав погрожувати президентові Володимирові Зеленському.

Після цього представники УПЦ МП звернулися до Господарського суду з метою визнання недійсним припинення договору оренди. Своєю чергою суд відхилив позов.

Мінкульт створив комісію, до складу якої увійшли семеро представників від МКІП, п'ятеро представників від заповідника "Києво-Печерська Лавра" та три представники від УПЦ. Ця група повинна проводити огляд 77 об'єктів, описуватиме майно та запечатуватиме перевірені об'єкти. Однак 31 березня комісію не пустили до Лаври, а сам Павло анонсував "штурм Лаври". Ввечері цього ж дня Мінкульт подав позов до Господарського суду міста Києва через перешкоджання УПЦ МП управлінню держмайном у Києво-Печерській лаврі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Суспільство, 10.04.2023 12:25