Фото: СБУ

СБУ вручила підозру окупаційному голові ЗАЕС, який від’єднав станцію від енергосистеми України

Служба безпеки повідомила про підозру російському "директору" Запорізької АЕС Олегу Романенку. Він причетний до поширення окупаційного режиму в тимчасово захопленій частині України.

Про це повідомили в прес-службі СБУ.

Правоохоронці зазначають, що до "призначення" росіянин був головним інженером Балаковської атомної електростанції у Саратовській області РФ. Після захоплення українського енергооб’єкта Романенко став "директором" створеної загарбниками "експлуатуючої організації Запорізької АЕС".

Встановлено, що в період з 11 березня до листопада минулого року він забезпечив виконання вказівки Москви щодо відключення атомної електростанції від об’єднаної енергосистеми України. Надалі посадовець організовував роботу атомного об’єкта в інтересах Росії. 

Окрім цього, він підбурював працівників АЕС підтримати окупантів і співпрацювати з ними. У разі незгоди погрожував звільненням та переслідуваннями з боку каральних органів Росії.

Слідчі Служби безпеки повідомили Романенку підозру за такими статтями Кримінального кодексу України:

  • ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 438 (порушення законів та звичаїв війни);
  • ч. 4 ст. 27, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 111 (державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану).

Зловмиснику загрожує довічне позбавлення волі.

Нагадаємо, працівники Державного бюро розслідувань завершили спеціальне досудове розслідування щодо двох працівників правоохоронного органу Донеччини. Подружжя поліцейських стало на бік окупантів та обійняло посади так званих "помічників прокурора Володарського району генеральної прокуратури ДНР".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 18.04.2023 18:10