Фото: СБУ

СБУ "взяла" на "гарячому" трьох ділків, які продавали ухилянтам "консульські" посвідчення для втечі за кордон

Працівники Служби безпеки України ліквідували ще одну схему для ухилення від мобілізації та незаконного виїзду за кордон чоловіків призовного віку. У Київській області затримано трьох підозрюваних, яким інкримінують продаж фейкових консульських посвідчень. 

Як повідомляє прес-центр правоохоронного відомства, фігуранти вписували персональні дані своїх клієнтів в "документи" і додавали їхні фотокартки. В результаті за зовнішнім виглядом підробка була високої якості й дуже нагадувала дипломатичні посвідчення встановленого зразка.

Виготовлення фейкових документів

Фото: СБУ

"Придбавши фальшивку, чоловіки використовували її, щоб ввести в оману представників військкоматів та уникнути призову. Крім того організатори "схеми" надавали своїм клієнтам поради щодо незаконного перетину кордону з використанням фейкових документів", — йдеться у повідомленні.

Виготовлення підробних документів

Виготовлення підробних документів

Фото: СБУ

За даними слідства, вартість всього "пакету послуг" становила 10 тисяч доларів з одного клієнта. Підозрювані налагодили виробництво підробних документів на підпільній типографії, яку було організовано на базі виробничих потужностей своїх знайомих. 

Виготовлення підробних документів

Виготовлення підробних документів

Фото: СБУ

Зазначається, що фігурантів затримали "на гарячому", коли ті отримували гроші за організацію втечі свого клієнта за кордон. В ході обшуків у помешканні підозрюваних та на підпільному цеху виявлено фальшиві посвідчення, мобільні телефони, комп’ютерну техніку та інше обладнання, яке злочинці використовували для своєї незаконної діяльності. 

Виготовлення підробних документів

Фото: СБУ

На підставі зібраних доказів чоловікам повідомлено про підозру у перешкоджанні законній діяльності ЗСУ та інших військових формувань, вчинене за попередньою змовою групою осіб та у замаху на незаконне переправлення осіб через державний кордон України. За цей злочин чоловікам загрожує покарання у вигляді позбавлення волі терміном до дев'яти років з конфіскацією майна. Триває розслідування для притягнення до відповідальності всіх осіб, причетних до "схеми".

Нагадаємо, 10 травня працівники Державного бюро розслідувань затримали правоохоронця з Дубенського району Рівненської області, якого підозрюють в організації схеми з уникнення від мобілізації для чоловіків призовного віку. Встановлено, що підозрюваний виконав щонайменше п'ять таких "замовлень".

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 16.05.2024 14:54