"Скіфське золото". Джерело: СБУ

Серед затриманих — представник УПЦ МП: з’явилися нові деталі продажу "Скіфського золота" у Мадриді (фото)

Служба безпеки України та правоохоронці Іспанії затримали контрабандистів. Зловмисники хотіли продати в Мадриді "Скіфське золото" з України на понад 60 мільйонів євро.

Про це повідомила Служба безпеки України. За словами правоохоронців, транснаціональне злочинне угруповання нелегально вивезло з України вироби "Скіфського золота" для продажу в країнах Євросоюзу.

"У результаті міжнародної спецоперації у Мадриді затримано п’ятьох учасників банди, які намагались незаконно реалізувати українські артефакти. Серед затриманих — представник УПЦ МП з України", — зазначили в СБУ.

Під час слідчих дій у них вилучили 11 викрадених золотих предметів культурної спадщини нашої держави на суму понад 60 мільйонів євро. Мова йде про дорогоцінні предмети VIII-IV століть до нашої ери, у тому числі золоті сережки, кулон, чокери та пектораль.

"Контрабандисти нелегально вивезли артефакти з України до Євросоюзу в період 2014-2020 років. Потім намагалися "легалізувати" викрадені культурні цінності під виглядом їх придбання іноземними колекціонерами з подальшим перепродажем на чорному ринку", — пояснили в СБУ.

Правоохоронці поетапно задокументували злочинні дії фігурантів і затримали їх "на гарячому" під час перевезення українських артефактів. Триває розслідування для встановлення всіх обставин злочину і притягнення винних до відповідальності.

"На вилучені старожитності накладено арешт й отримано висновок експертів, що вони належать до культурної спадщини України. Крім того, тривають комплексні заходи для встановлення місцезнаходження всіх українських артефактів "Скіфського золота", які викрали з території нашої держави", — підсумували в Службі безпеки України.

Справа про "скіфське золото"

"Скіфське золото" — виставка майже 2 тисячі виробів із золота, виявлених у Північному Причорномор’ї, сформована з колекцій шести музеїв та історико-культурних заповідників. Експонати направили у 2013 році до Бонну, а потім до Амстердаму на виставку "Крим — золотий острів у Чорному морі". Однак після приєднання півострова у 2014 році виникла суперечка, кому повертати золото — кримським музеям чи Україні. 

14 грудня 2016 року Окружний суд Амстердама ухвалив рішення про те, що експонати кримських музеїв мають бути повернуті в Україну. Рішення ухвалене на основі конвенції ЮНЕСКО, згідно з якою художні цінності мають бути повернуті суверенній державі, що надала їх для тимчасової експозиції.

28 березня 2017 року Апеляційний суд Амстердама отримав від представників кримських музеїв апеляцію на це рішення суду. 28 жовтня 2020 року Апеляційний суд в Амстердамі задовольнив клопотання України про відведення судді у зв’язку з підтвердженням його зв’язку з адвокатами кримських музеїв, що може свідчити про його упередженість.

26 жовтня 2021 року Апеляційний суд Амстердама ухвалив рішення повернути експонати виставки "Крим. Золотий острів у Чорному морі" на територію суверенної держави Україна. Таким чином колекція, яку ще до окупації Криму Російською Федерацією вивезли на виставку в музей Алларда Пірсона в Амстердамі, нарешті повернеться в Україну.

А вже 26 січня 2022 року так звані кримські музеї подали касаційну скаргу на рішення Апеляційного суду Амстердама щодо повернення скіфського золота Україні. Нідерландська юридична фірма Houthoff відмовилася представляти у Верховному суді в Гаазі інтереси "російських кримських музеїв" у справі "скіфського золота".

Нагадаємо, нещодавно київські митники стали на заваді незаконному переміщенню у двох міжнародних поштових відправленнях до Німеччини сотні археологічних предметів, які мають культурну й історичну цінність. Це стародавня метальна зброя, знаряддя праці та елементи одягу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 24.10.2023 13:28