Фото: Нацполіція Іспанії

В Іспанії поліція конфіскувала викрадене з України "скіфське золото"

Іспанська поліція конфіскувала старовинні золоті артефакти вартістю близько 60 мільйонів євро, викрадені з України. Злочинці намагалися продати золото на аукціоні.

Про це повідомляє Reuters.

Поліція Мадриду повідомила, що серед 11 вилучених артефактів були намиста, браслети та сережки, які датуються греко-скіфським періодом між VIII і IV століттями до нашої ери.

"У Мадриді вилучили 11 золотих монет вартістю понад 60 мільйонів євро, які належать до історичної спадщини України. Правоохоронці затримали п'ятьох осіб і ліквідували злочинну мережу з незаконного обігу культурних цінностей з України. Вилучені предмети ¡ золоті прикраси великої історичної та економічної цінності — були вкрадені та незаконно експортовані та збиралися продати в Мадриді", — повідомили у поліції.

Прикраси були виставлені в одному з київських музеїв у 2009-2013 роках, а у 2016 році їх вивезли контрабандою з України, йдеться в заяві поліції Мадрида. Як зазначають правоохоронці, на артефакти були підроблені документи, щоб виглядало так, ніби вони належать українській православній церкві. В поліції не уточнюють, про яку саме церкву йдеться.

"Це предмети, які не можна продати через звичайні законні канали, наприклад через аукціонні кімнати. З цієї причини коштовності включили до капіталу різних комерційних компаній, створених спеціально, щоб надати їм законного вигляду та таким чином полегшити їх комерціалізацію групою інвесторів", — йдеться у заяві поліції.

У межах розслідування, яке розпочалося у 2021 році, було заарештовано трьох громадян Іспанії та двох громадян України, після того, як один з експонатів — золотий пояс з головами баранів — продали на приватному аукціоні в Мадриді. За повідомленням Нацполіції Іспанії, всі експонати зараз вивчаються в Національному археологічному музеї та в Інституті культурної спадщини Іспанії, тому розслідування залишається відкритим.

Справа про "скіфське золото"

"Скіфське золото" — виставка майже 2 тисячі виробів із золота, виявлених у Північному Причорномор’ї, сформована з колекцій шести музеїв та історико-культурних заповідників. Експонати направили у 2013 році до Бонну, а потім до Амстердаму на виставку "Крим — золотий острів у Чорному морі". Однак після приєднання півострова у 2014 році виникла суперечка, кому повертати золото — кримським музеям чи Україні. 

14 грудня 2016 року Окружний суд Амстердама ухвалив рішення про те, що експонати кримських музеїв мають бути повернуті в Україну. Рішення ухвалене на основі конвенції ЮНЕСКО, згідно з якою художні цінності мають бути повернуті суверенній державі, що надала їх для тимчасової експозиції.

28 березня 2017 року Апеляційний суд Амстердама отримав від представників кримських музеїв апеляцію на це рішення суду. 28 жовтня 2020 року Апеляційний суд в Амстердамі задовольнив клопотання України про відведення судді у зв’язку з підтвердженням його зв’язку з адвокатами кримських музеїв, що може свідчити про його упередженість.

26 жовтня 2021 року Апеляційний суд Амстердама ухвалив рішення повернути експонати виставки "Крим. Золотий острів у Чорному морі" на територію суверенної держави Україна. Таким чином колекція, яку ще до окупації Криму Російською Федерацією вивезли на виставку в музей Алларда Пірсона в Амстердамі, нарешті повернеться в Україну.

А вже 26 січня 2022 року так звані кримські музеї подали касаційну скаргу на рішення Апеляційного суду Амстердама щодо повернення скіфського золота Україні. Нідерландська юридична фірма Houthoff відмовилася представляти у Верховному суді в Гаазі інтереси "російських кримських музеїв" у справі "скіфського золота".

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Верховний суд Нідерландів ухвалив, що "скіфське золото" має бути повернене Україні. Втім, за зберігання експонатів у Нідерландах упродовж судового процесу Україна має заплатити майже 100 тисяч євро.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 23.10.2023 16:43