Підписання сертифікату у Вашингтоні. Джерело: сайт президента України

Зеленському у США повернули артефакти, які окупанти викрали з України (фото)

У Вашингтоні відбулася церемонія повернення культурних цінностей, викрадених із тимчасово окупованих територій України. У ній узяв участь президент України Володимир Зеленський.

Про це повідомив офіційний сайт українського президента. У присутності Зеленського міністр внутрішньої безпеки США Алехандро Майоркас і посол України у Сполучених Штатах Америки Оксана Маркарова підписали відповідний сертифікат передачі українських артефактів, конфіскованих правоохоронними органами США.

Президент подякував усім причетним за їхню роботу, яка також спрямована на підтримку України.

"Адже щоразу, коли щось повертається в Україну, щось украдене росіянами, це означає повернення життя та справедливості, що дуже важливо", — наголосив він.

Оксана Маркарова зазначила, що росіяни постійно намагаються вкрасти історію України, її національну ідентичність, наші артефакти.

"Ми не дозволимо їм цього зробити", — акцентувала вона.

У червні 2022 року митно-прикордонна служба США затримала предмет старовини, який після відповідного дослідження виявився європейською залізною сокирою XVII століття з молотом на задній частині. Сокиру незаконно вивезли з України на територію США.

Також торік у червні вилучили артефакти, які незаконно ввезли до США з Росії. Зокрема, три залізні сокири XVII століття, три кирки XVII століття, два залізні скіфські мечі-акінаки VI століття до нашої ери, а також один залізний наконечник списа орієнтовно 500-1200 років до нашої ери.

Артефакти, викрадені окупантами

Артефакти, викрадені окупантами. Фото: сайт президента України

Нагадаємо, що в межах робочого візиту до Сполучених Штатів Америки президент України Володимир Зеленський провів зустріч із президентом США Джозефом Байденом. Очільник української держави подякував американському лідеру за плідний діалог і потужну підтримку всіх українців. Вони обговорили оборонну підтримку України та подальшу співпрацю на благо обох країн і всього світу, досягнули нових домовленостей, які зміцнять обороноздатність України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 22.09.2023 12:23