Фото: соцмережі

Чи повернуть Україні "скіфське золото": Верховний суд прийняв рішення

Кримське золото, яке роками є предметом судового розгляду в Нідерландах, має бути повернене до України. Верховний суд підтвердив рішення Апеляційного суду Амстердама від жовтня 2021 року.

Про це повідомляє NOS.

Після дев'яти довгих років суд Нідерландів відхилив скаргу "кримських музеїв" та поверне експонати Києву.

Справа про "скіфське золото"

"Скіфське золото" — виставка майже 2 тис. виробів із золота, виявлених у Північному Причорномор’ї, сформована з колекцій шести музеїв та історико-культурних заповідників. Експонати направили у 2013 році до Бонну, а потім до Амстердаму на виставку "Крим — золотий острів у Чорному морі". Однак після приєднання півострова у 2014 році виникла суперечка, кому повертати золото — кримським музеям чи Україні. 

14 грудня 2016 року Окружний суд Амстердама ухвалив рішення про те, що експонати кримських музеїв мають бути повернуті в Україну. Рішення ухвалене на основі конвенції ЮНЕСКО, згідно з якою художні цінності мають бути повернуті суверенній державі, що надала їх для тимчасової експозиції.

28 березня 2017 року Апеляційний суд Амстердама отримав від представників кримських музеїв апеляцію на це рішення суду. 28 жовтня 2020 року Апеляційний суд в Амстердамі задовольнив клопотання України про відведення судді у зв’язку з підтвердженням його зв’язку з адвокатами кримських музеїв, що може свідчити про його упередженість.

26 жовтня 2021 року Апеляційний суд Амстердама ухвалив рішення повернути експонати виставки "Крим. Золотий острів у Чорному морі" на територію суверенної держави Україна. Таким чином колекція, яку ще до окупації Криму Російською Федерацією вивезли на виставку в музей Алларда Пірсона в Амстердамі, нарешті повернеться в Україну.

А вже 26 січня 2022 року так звані кримські музеї подали касаційну скаргу на рішення Апеляційного суду Амстердама щодо повернення скіфського золота Україні. Нідерландська юридична фірма Houthoff відмовилася представляти у Верховному суді в Гаазі інтереси "російських кримських музеїв" у справі "скіфського золота".

Нагадаємо, Представник ГУР Андрій Юсов заявив, що Збройні сили України увійдуть до Криму, коли ще буде тепло. Також він пояснив, чому прогнози очільника української розвідки Кирила Буданова не справдилися. Він анонсував, що ЗСУ зайдуть у Крим до кінця весни 2023 року.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 09.06.2023 16:05