Фото: Freepik

Ціни на полуницю в Україні різко пішли вниз: у чому причина

Тепла погода, яка нині панує в Україні, стимулює активне дозрівання полуниці. У результаті цього пропозиція цієї ягоди на ринку стрімко збільшується, що своєю чергою провокує різке зниження цін.

Про це повідомляють аналітики проєкту EastFruit

Зазначається, що минулого тижня середні оптові ціни на полуницю в Україні не опускалися нижче 60-85 грн/кг ($1,64-2,32/кг). Поточного тижня ціни почали стрімко знижуватися в південних, і центральних регіонах країни. Зокрема, наразі виробники суниці садової вже пропонують до продажу цю ягоду за ціною 30-65 грн/кг ($0,82-1,78/кг), що в середньому на 36% дешевше, ніж тижнем раніше.

"Знижувати ціни в даному сегменті виробники змушені у зв’язку зі стрімким збільшенням пропозиції суниці садової з місцевих господарств, в той час, як попит на цю продукцію залишається досить стриманим. Більшість операторів ринку відзначають досить великий відсоток некондиційної ягоди в поточному сезоні. Рясні опади помітно знизили якісні характеристики української суниці садової", — пояснюють фахівці.

Варто зазначити, що наразі ціна на полуницю в Україні вже в середньому на 37% нижча, ніж в аналогічний період минулого року. При цьому продавці не виключають подальшого здешевлення в цьому сегменті вже з наступного тижня. Свою думку вони аргументують тим, що пропозиція на ринку продовжує зростати, а ось якість пропонованої ягоди не завжди влаштовує споживачів.

Нагадаємо, у травні оптові ціни на цибулю в Україні відновили своє зростання й досягли абсолютного історичного рекорду — як в місцевій валюті, так і в доларах: 48 гривень і 1,31 долара відповідно. Попередній рекорд оптової ціни на цибулю для України був зафіксований 5 травня 2019 року і становив 33 грн/кг або 1,15 долара США відповідно за курсом на цей день.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 08.06.2023 14:37