Фото: Офіс президента

"Сформували спільне бачення": в Офісі президента підбили підсумки саміту у Джидді

В Офісі президента на зустрічі з представниками українських та іноземних ЗМІ презентували філософію кожного пункту Формули миру Володимира Зеленського. Її українська сторона представляла учасникам консультацій у Джидді 5–6 серпня.

Про це йдеться в повідомленні на сайті президента. В ОП зазначили, що сформували спільне бачення кожного з десяти пунктів Формули миру.

"Спільне, бо в процесі тривалих консультацій на різних рівнях у цьому баченні було відображено позиції більшості країн, які беруть участь у реалізації мирної ініціативи України", — зазначив Андрій Єрмак.

Формула миру, зазначають в Офісі президента, побудована на ключових принципах Статуту ООН і міжнародного права, а також на повазі до суверенітету й територіальної цілісності країн у межах їхніх міжнародно визнаних кордонів.

"Імплементація Формули миру — це відновлення поваги до Статуту ООН і міжнародного права, яка була зруйнована агресивною війною Росії проти України. Саме ці принципи одностайно були визначені учасниками зустрічі радників із питань національної безпеки, яка відбулась у Джидді", — сказав він.

Крім того, в ОП заявили, що напрацьовують подальші кроки для реалізації кожного з десяти пунктів Формули. Найближчим часом відбудеться чергова зустріч послів країн-учасниць для координації подальших дій. Буде напрацьовано практичні кроки з реалізації кожного з пунктів Формули миру. Паралельно триватиме підготовка порядку денного установчого Глобального саміту миру.

Саміт у Джидді

У Саудівській Аравії 5-6 серпня відбулася зустріч дипломатичних радників із національної безпеки та політичних директорів зовнішньополітичних відомств провідних країн світу. Головна тема зустрічі — обговорення ключових принципів відновлення сталого й справедливого миру для України. Загалом у Джидді було представлено понад 40 держав, що майже втричі більше, ніж на консультаціях у Копенгагені.

В Офісі президента України наголосили, що саміт у Саудівській Аравії став кроком до практичної реалізації мирних ініціатив, запропонованих Києвом. Сторони погодилися продовжити роботу на різних представницьких рівнях задля встановлення справедливого та всеосяжного миру. Також повідомлялось, що під час саміту у Саудівській Аравії учасники досягли згоди щодо основи мирної угоди для України.

Водночас аналітики ISW заявили про розбіжності між Китаєм та Росією щодо війни в Україні, які стали ще більш очевидними на саміті в Саудівській Аравії. Присутність на зустрічі КНР яскраво демонструє ізольованість РФ. Аналітики посилаються на оцінку The Financial Times, мовляв, представники Китаю на мирному саміті у Джидді були "конструктивні" і "прагнули показати, що вони — це не Росія". Вже 8 серпня глава китайської дипломатії Ван Ї у телефонній розмові взявся заспокоювати Сергія Лаврова і переконував, що вони з Російською Федерацією залишаються "добрими друзями і партнерами". 

Тим часом у міністерстві закордонних справ Російської Федерації розкритикували саміт у Саудівській Аравії. Відомству країни-агресорки не сподобались намагання його учасників знайти варіанти мирного врегулювання війни в Україні. У МЗС Росії заявили, що переговори не мають "найменшої додаткової цінності", оскільки Москва не була на них запрошена.

Нагадаємо, заступник глави Офісу президента України Ігор Жовква заявив, що "Формула миру", яку запропонував президент України Володимир Зеленський, не може бути змінена. Можливі лише поправки щодо її тактики.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 08.08.2023 15:28