Фото: Офіс президента

Шольц зробив заяву про ядерне роззброєння Китаю

Китайська Народна Республіка повинна долучитись до переговорів про ядерне роззброєння. У дискусіях повинні брати участь не лише Сполучені Штати Америки та Російська Федерація.

Таку заяву зробив канцлер Німеччини Олаф Шольц, пише Reuters.

Глава німецького уряду наголосив, що ядерна зброя становить загрозу існуванню людства, тому потрібно зробити все можливе, щоб гарантувати, що вона ніколи не буде використана. Саме для цього до переговорів про роззброєння необхідно долучити не тільки США і РФ, а й Китай. Шольц зазначив, що дуже важливо почати новий етап контролю над озброєнням, додавши, що кілька інших країн також створили ядерний арсенал. 

Також однією з важливих задач в цьому секторі є перешкоджання Ірану виробляти уран, який міг би сприяти виробництву ядерної зброї.

Ядерна зброя в Білорусі

У липні російський диктатор Володимир Путін повідомив, що перші російські тактичні ядерні заряди вже нібито перебувають на території Білорусі. За його словами, остаточно переміщення завершиться до кінця року. Зазначимо, що самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко також заявляв, що його країна почала отримувати російську тактичну ядерну зброю. За його словами, деякі боєголовки втричі потужніші за атомні бомби, скинуті США на Хіросіму і Нагасакі в 1945 році.

Водночас розвідка США запевнила, що "немає підстав сумніватися" у заяві президента Росії Володимира Путіна про те, що РФ перевезла до Білорусі першу партію тактичної ядерної зброї. Чиновники не пояснили, чому вони так вважають. Вони визнали, що американській розвідувальній спільноті важко відстежити цю зброю навіть за допомогою супутникових зображень.

Раніше Інститут вивчення війни (ISW) писав, що можливе розгортання російської ядерної зброї в Білорусі навряд чи означатиме якусь ескалацію з боку Росії. Країна-агресорка робить це для того, аби підпорядкувати собі сферу безпеки країни.

Нагадаємо, президент Польщі Анджей Дуда заявив, що Росія вже переміщує до Білорусі тактичну ядерну зброю. У Польщі вважають, що цей процес змінює ситуацію для всього НАТО. 

Своєю чергою голова Міністерства оборони Олексій Резніков прокоментував перекидання Росією ядерної зброї до Білорусі. На його думку, розміщення російської ядерки буде серйозним приводом для аншлюсу Білорусі.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Світ, 13.09.2023 18:57