Фото: Служба безпеки України

Шпигував за бойовими літаками ЗСУ: правоохоронці затримали російського інформатора

Кіберфахівці Служби безпеки України (СБУ) затримали ще одного інформатора російських спецслужб, який збирав розвіддані про Повітряні сили Збройних сил України на території Кіровоградської області. Зловмисник намагався виявити оперативні аеродроми військової авіації, пункти управління та склади з боєприпасами ЗСУ. 

Про це повідомляє прес-служба СБУ в Тelegram-каналі.

Зазначається, що шпигуна насамперед цікавили напрямки та частота польотів українських бойових літаків, у тому числі фронтових бомбардувальників та винищувачів. Отримані відомості зловмисник надсилав до спеціалізованих Тelegram-каналів, які були створені спецслужбами Росії для збору розвідувальної інформації про українських захисників. Для маскування злочинних дій він періодично змінював нікнейм профілю у месенджері та використовував проксі-сервер для анонімізації.

Правоохоронці задокументували факти незаконної діяльності фігуранта і затримали його у власному помешканні. За даними слідства, російським інформатором виявився мешканець Кропивницького, який потрапив понад три місяці тому у поле зору агресора через свої антиукраїнські дописи у соцмережах. Усю подальшу комунікацію з російськими загарбниками чоловік здійснював через підконтрольні їм інтернет-ресурси.

"Для збору розвідінформації зловмисник самостійно об’їжджав регіон та приховано фіксував військові об’єкти Сил оборони. Також "потрібні" відомості він випитував у своїх знайомих, яких використовував "втемну", йдеться у повідомленні.

Під час обшуків за місцем проживання фігуранта виявлено комп’ютерну техніку та мобільний телефон із доказами злочинних дій. Зловмиснику обрано запобіжний захід у виді тримання під вартою без права внесення застави. Йому загрожує до восьми років тюрми.

Нагадаємо, СБУ затримала ще одного агента Головного управління генерального штабу збройних сил Росії, який діяв у Запоріжжі. Він намагався виявити та передати агресору геолокації місцевих підприємств оборонно-промислового комплексу України.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими
Війна, 17.01.2024 10:54