Затримання російського агента в Запоріжжі. Джерело: СБУ

"Полював" на оборонні заводи Запоріжжя: СБУ затримала російського агента

Контррозвідка Служби безпеки України (СБУ) затримала ще одного агента Головного управління генерального штабу збройних сил Росії, який діяв у Запоріжжі. Він намагався виявити та передати агресору геолокації місцевих підприємств оборонно-промислового комплексу України.

Про це повідомила прес-служба СБУ.

"Насамперед його цікавили заводи, які виробляють боєприпаси для важкої бронетехніки та ракетно-артилерійського озброєння ЗСУ. Також фігурант відстежував місця найбільшого зосередження особового складу та військової техніки Сил оборони на території обласного центру", — йдеться в повідомленні.

У СБУ додали, що для цього він об’їжджав місто на громадському транспорті та приховано фіксував інфраструктурні об’єкти, які, на його думку, могли використовувати для базування українських військ або виробництва засобів ураження.

Працівники Служби безпеки України задокументували факти розвідувально-підривної діяльності російського агента та затримали його у власному помешканні. У нього вилучили мобільний телефон, який він застосовував для фото- та відеозйомки українських об’єктів і комунікації з ГРУ.

"За даними слідства, фігурантом є колишній заступник начальника відділу колишнього обласного управління МВС, який 2014 року звільнився зі служби. На початку повномасштабного вторгнення його завербував кадровий військовий міноборони Росії, з яким вони ще за часів СРСР разом здобували вищу освіту", — розповіли в СБУ.

Восени 2023 року цей агент приступив до активного виконання ворожих завдань. Для комунікації з агресором використовував анонімний чат у популярному месенджері, а передачу відомостей здійснював зашифрованими словами, відпрацьованими заздалегідь.

"На підставі зібраних доказів слідчі повідомили йому про підозру за статтею Кримінального кодексу України "Державна зрада, вчинена в умовах воєнного стану". Наразі він під вартою. Зловмиснику загрожує довічне ув’язнення", — підсумували в СБУ.

Нагадаємо, наприкінці грудня прес-служба СБУ повідомляла, що бойовик-розвідник захоплював будівлю Служби безпеки України в Маріуполі. Він та його поплічник заочно отримали реальні терміни ув’язнення.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 10.01.2024 10:58