Фото: СБУ

СБУ повідомила про підозру російському клірику, який постачає із Криму ударні дрони окупантам

Служба безпеки України зібрала доказову базу на протоієрея Дмитра Кроткова — керівника військового відділу "Кримської митрополії" Російської православної церкви (РПЦ), який сприяє збройній агресії Росії. Зокрема, клірик, перебуваючи в Криму, організовував збір коштів на потреби окупантів, що воюють проти Сил оборони України.

Про це повідомляє прес-служба СБУ.

За даними слідства, "благодійні внески" надходять на рахунки так званого "спеціального гуманітарного центру" місцевої громади РПЦ, який очолив Кротков. Одержані кошти фігурант використовує для оптової закупівлі ударних дронів, тепловізорів, портативних радіостанцій та антидронових рушниць для потреб окупаційних військ.

Встановлено, що придбану продукцію клірик РПЦ особисто відвозив підрозділам російських військ, дислокованим на передовій у Херсонській, Запорізькій та Донецькій областях. Також під час перебування на лінії фронту він разом з іншими попами РПЦ освячував бойову техніку рашистів та "благословляв" їх на вбивства мирних українців.

Після підриву рашистами Каховської ГЕС у червні цього року, Кротков особисто приїздив до постраждалих районів лівобережжя Херсонщини й "проповідував" серед людей кремлівські наративи щодо "причин" надзвичайної події. В такий спосіб кремлівський посіпака намагався штучно дискредитувати українських захисників.

Як встановило розслідування, фігурант підтримав російських загарбників ще під час захоплення Криму у лютому 2014 року. Тоді він був настоятелем храму УПЦ (МП) у Сімферополі й разом з окупантами намагався блокувати бригаду берегової оборони ЗСУ у селі Перевальне. За даними слідства, клірик у гучномовець закликав українських захисників здатися і перейти на бік ворога.

Наразі зловмисник переховується на тимчасово окупованій території України. Тривають комплексні заходи, щоб притягнути його до відповідальності за злочини проти України.

Слідчі СБУ повідомили Кроткову про підозру за ч. 1 ст. 111-2 Кримінального кодексу — пособництво державі-агресору. Санкція статті передбачає від 10 до 12 років тюрми.

Нагадаємо, народні депутати можуть проголосувати за законопроект про заборону Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП) в Україні у другому читанні на початку 2024 року. 

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 21.12.2023 16:06