Фото: Fredrik Sandberg/TT

Швеція оголосила про черговий пакет військової допомоги: що отримає Україна

Швеція оголосила про надання нового пакету військової допомоги для України. Його вартість становить 2,2 мільярда шведських крон, що в еквіваленті дорівнює 143 мільйони євро.

Таку заяву 6 жовтня на брифінгу зробив міністр оборони Швеції Пол Йонсон, пише Aftonbladet. Також у Швеції розповіли про підготовку рішення щодо можливої передачі винищувачів Gripen.

Що увійшло до пакету допомоги

Зазначається, що основну частину пакету складають боєприпаси, але також до нього увійшли запасні частини для бронетехніки. Швеція також надасть засоби зв'язку та піхотне спорядження.

Йонсон наголосив, що пакет складається з матеріалів, про які просили українці.

"Це слід розглядати як вираження відданості Швеції довгостроковій підтримці України", — йдеться у заяві міністра.

Винищувач Gripen для України

Йонсен повідомив, що Збройним силам Швеції та Шведському управлінню оборонного озброєння доручено вивчити можливість передачі або експорту в Україну винищувачів Gripen.

"Уряд ухвалив рішення доручити… оцінити умови, на яких Швеція може зробити свій внесок у сфері бойових літаків. Ми можемо зробити це шляхом розширення нашої участі в коаліції F-16 або шляхом передачі в дар або експорту системи Gripen", — сказав міністр.

Очікуються, що оцінка буде готова до 6 листопада.

"Ми також заявили, що обов'язковою умовою для надання винищувачів є те, що Швеція є союзником НАТО, і ми вели діалог з українцями, і вони висловили розуміння цього", — додав Йонсон.

Нагадаємо, міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що Україна та Швеція найближчим часом розпочнуть переговори щодо укладання двосторонньої угоди про гарантії безпеки. Країни також обговорили вступ нашої держави до Європейського Союзу.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 06.10.2023 12:32