Шведи виправдали додаток для визначення фертильності Natural Cycles

17 ВЕРЕСНЯ 2018 13:16

Шведське Державне фармацевтичне управління завершило перевірку сертифікованого в Європі додатку для визначення фертильності Natural Cycles, яке раніше в цьому році звинуватили в появі 37 небажаних вагітностей користувачів. Агентство довело, що описані випадки не скасовують оголошеної ефективності методу в 93 відсотка при стандартному використанні. Про це повідомляє Engadget.

Додаток Natural Cycles, розроблений шведським фізиком Еліною Берглунд (Elina Berglund) дозволяє жінкам стежити за фертильністю за допомогою одного з природних контрацептивних методів - температурного. Такий метод ґрунтується на вимірі базальної температури тіла (найнижчої температури, що досягається в період відпочинку) відразу після пробудження. Він дозволяє побічно виявити фертильну фазу менструального циклу (період овуляції характеризується підвищенням базальної температури на 0,25-0,5 градуса), а його ефективність при правильному використанні досягає 97 відсотків.

Ефективність роботи програми була підтверджена дослідженням за участю понад 20 тисяч жінок, проте в січні цього року співробітники Стокгольмського Південного госпіталю повідомили, що з понад 600 абортів, зроблених в період з вересня по грудень 2017 року, 37 сталися з вини даного додатку. Це змусило шведські держоргани засумніватися в ефективності роботи програми, навіть не дивлячись на те, що ефективність в 99 відсотків, про яку повідомили творці Natural Cycles, досяжна тільки в разі «ідеального використання» додатка. У разі нехтування деякими інструкціями ефективність температурного методу падає, але все одно залишається високою: близько 93 відсотків.

Після повідомлення Стокгольмського Південного госпіталю за розслідування ефективності застосування взялося Державне фармацевтичне управління Швеції. В результаті фахівці відомства зробили висновок, що ефективність роботи програми відповідає заявленим компанією 93 відсоткам.

Незважаючи на те, що розслідування тільки що завершилося, в серпні цього року компанії вдалося отримати дозвіл на використання програми в США від Управління з санітарного нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів (FDA).

Технології, 17.09.2018 13:16