Фото: flickr.by

Сійярто підтримав "мирний план" Китаю для України

Угорщина висловила підтримку так званому "мирному плану" Китаю щодо України. Там вважають, що він має стати основним у майбутньому при врегулюванні ситуації в Україні.

Про це заявив міністр закордонних справ та зовнішньоекономічних зв'язків Петер Сійярто 15 травня. У понеділок угорський посадовець перебуває у Пекіні. Там він проводить переговори з китайським колегою Цінь Ґаном.

Під час розмови політики обговорили подальшу співпрацю між країнами.

"Сьогодні вдалося досягти того, що великі компанії із заходу та сходу знайшли одна одну в Угорщині, що означає величезні розробки та тисячі нових робочих місць по всій країні. Я також запевнив міністра торгівлі Ван Вентао, що Угорщина не допустить проведення зовнішнього тиску, тому ми продовжимо спільну стратегію і працюватимемо над нею, щоб залучити більше інвестицій", — йдеться у повідомленні.

Окремо торкнулися вони й теми світового порядку. Петер Сійярто заявив, що Угорщина хоче миру, і "Китай на сьогодні є ключовою країною світового табору миру".

Міністр Угорщини заявив, що Будапешт підтримує "мирний план" Пекіна і вважає, що він має стати основою для подальших дискусій про врегулювання "воєнної кризи", як Китай називає війну в Україні.

"Це можна і потрібно зробити для миру", — вважає Петер Сійярто.

Що передбачає "мирний план" Китаю щодо ситуації в Україні

Перед річницею вторгнення Путіна в Україну влада Китаю показала свій "мирний план" щодо закінчення війни. Він містить 12 принципів. Втім, саме слово "війна" в документі не згадується — в англійській версії документа автори використовують слова "конфлікт" та "українська криза".

Зокрема, в документі Пекін закликав:

  • до припинення вогню та бойових дій;
  • усі сторони забезпечити експорт продовольства в межах зернового коридору;
  • усі сторони повинні протистояти перетворенню світової економіки на зброю;
  • до припинення запровадження односторонніх санкцій;
  • до уникнення подальшої ескалації кризи та виходу її з-під контролю;
  • до якнайшвидшого відновлення діалогу між РФ та Україною;
  • до поваги до законних інтересів у сфері безпеки всіх країн;
  • міжнародне співтовариство взяти участь у реконструкції зони конфлікту;
  • до протидії застосуванню чи загрозі застосування ядерної зброї;
  • до врегулювання гуманітарної кризи та запобігання її розростанню.

Реакція світу на ініціативу Китаю

Низка українських партнерів розкритикували таку ініціативу. Зокрема, генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг заявив, що "план" не викликає особливої довіри у демократичних держав. 

Очільник європейської дипломатії Жозеп Боррель зазначив, що китайський "план дій" з врегулювання війни в Україні взагалі не можна назвати мирним, оскільки розроблений в Пекіні документ ставить агресора та жертву агресії на один рівень. А канцлер Німеччини Олаф Шольц піддав китайський план різкій критиці — за відсутність чітких формулювань і ліній. При цьому він схвалив тільки один пункт — щодо недопущення застосування ядерної зброї.

У США на китайські пропозиції відреагували різко негативно. Так, президент США Джозеф Байден зазначив, що китайський план поганий вже тим, що занадто хороший для Росії, яка є агресором.

Володимир Зеленський, коментуючи так званий "мирний план", сказав, що інтерес Китаю до війни в Україні, що виходить за рамки звичного "нейтралітету", а це "вже є хорошим знаком". Він зауважував, що Україна готова обговорювати окремі пункти мирного плану Китаю, в першу чергу, ті, де йдеться про територіальну цілісність та ядерну безпеку.

Нагадаємо, що раніше план Китаю щодо ситуації в Україні підтримав білоруський диктатор Олександр Лукашенко. А російський злочинець Володимир Путін заявив, що так званий "мирний план" Китаю може бути взятий за основу для укладання майбутнього мирного договору з Україною.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Політика, 15.05.2023 13:56