Система виявлення пусків балістичних ракет США отримає нові супутники

30 СЕРПНЯ 2018 16:16

Американська компанія Northrop Grumman приступила до розробки нових супутників, які планується включити до складу американської системи раннього виявлення пусків балістичних ракет. Як повідомляє C4ISRNET, на першому етапі проекту, який повинен завершитися в червні 2020 року, розробник повинен визначити склад необхідного бортового обладнання для перспективних космічних апаратів. Вартість цього етапу проекту, замовником якого виступили ВВС США, становить 47 мільйонів доларів.

Система раннього попередження про пуски балістичних ракет необхідна для повноцінного функціонування системи протиракетної оборони. Вона за допомогою різних технічних засобів здатна виявляти запуски балістичних ракет, а також такі носії на початковому етапі польоту. До складу космічного компонента системи попередження про ракетний напад США поки входять десять супутників інфрачервоного і оптичного виявлення SBIRS і STSS. У лютому 2018 року ВВС США оголосили, що мають намір відмовитися від подальшого розвитку угруповання SBIRS / STSS.

Проект нових супутників виявлення пусків балістичних ракет отримав позначення OPIR. Військові планують сформувати угруповання з п'яти нових супутників. Контракт на збірку і запуск перших двох супутників буде підписаний після 2020 року. Перший з цих супутників буде виведений на гео-синхронну орбіту в 2023 році, а другий - на полярну орбіту в 2027 році. Формування повної угруповання супутників планується завершити до 2029 року.

У лютому минулого року американська компанія Orbital Sciences приступила до розробки нового супутника, здатного виявляти наземні, повітряні та космічні ядерні вибухи. Розробка космічного апарату ведеться на замовлення ВВС США, які мають намір запустити його на орбіту найраніше в червні 2019 року. Новий апарат отримав позначення STPSat-6. Крім виявлення ядерних вибухів, космічний апарат буде збирати метеорологічні дані. На супутник встановлять і експериментальну систему лазерного зв'язку, створювану NASA.

Технології, 30.08.2018 16:16