Фото: depositphotos

Ситуація на валютному ринку поліпшується: НБУ назвав причини

У січні 2024 року ситуація на валютному ринку країни поступово покращилась. Це відбувалось на тлі згасання ефектів від значних бюджетних видатків наприкінці року. 

Про це повідомив заступник голови Національного банку України (НБУ) Юрій Гелетій, повідомляє прес-служба НБУ на своїй сторінці у Facebook.

"У першій половині січня щоденний обсяг інтервенцій, хоч і дещо зменшився порівняно з грудневими значеннями, але залишався значним на рівні 150 мільйонів доларів. У другій половині місяця він знизився до 80 мільйонів доларів. Обмінний курс відреагував на поліпшення балансу попиту та пропозиції з початку року він зміцнився на 1,2%", пояснив чиновник.

За словами Гелетія, наявний обсяг міжнародних резервів дає змогу НБУ забезпечувати курсову стійкість і надалі.

Своєю чергою, голова НБУ Андрій Пишний зазначив, що головними припущеннями базового сценарію оновленого макропрогнозу НБУ залишаються: зменшення безпекових ризиків з 2025 року та збереження достатнього обсягу міжнародного фінансування.

"Україна прожила вже місяць в умовах порушення ритмічності міжнародної допомоги завдяки сформованим внутрішнім ресурсам. Нам вдалося втримати ситуацію під контролем та уникнути емісійного фінансування бюджету. Ми і надалі робитимемо все можливе для збереження макрофінансової стійкості. Водночас доки війна триватиме, зберігатиметься потреба в міжнародній допомозі", резюмував голова НБУ.

Нагадаємо, згідно з прогнозом НБУ, в Україні цього року можуть піднятися ціни на пальне. Це може відбутися на тлі очікуваного підвищення світових цін на нафту.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Економіка, 05.02.2024 10:19