На фото Констянтин Довгий. Джерело: "Суспільне"

Скандал у військовій частині на Миколаївщині: сержанта звинувачують у лупцюванні битою підлеглих

У одній з Миколаївських частин 11 серпня 2023 року сержант під час шикування побив битою трьох військових.

Про це один з постраждалих Костянтин Довгий розповів "Суспільному".

Відомо, що чоловік служить в ЗСУ з вересня 2022 року. На фронт не потратив тільки тому, що отримав травму ноги під час тренувань на навідника САУ. Після травми була реабілітація в Одесі. Продовжив службу в 42-й резервній роті 63-ї бригади, де почалися конфлікти з новим керівництвом.

За словами Костянтина Довгого, 11 серпня сержант Олександр Тірон перевищив свої повноваження.

"На шикування вивели. Назвав якесь прізвище. Це з новоприбулих, не пам'ятаю. Поставив його перед строєм і сказав, що надійшла скарга, що він чіплявся до дівчинки неповнолітньої, погрожував матері цієї дівчинки", — говорить Костянтин Довгий.

Чоловік зазначив, що з бійця зірвали хрестик та шеврон.

"У руках Тірона Олександра була бита. І він з усієї сили вдарив його по нозі в коліно. Всі в строю почали казати: "Навіщо?" Я єдине, що сказав: "Не бий його". Він каже: "Я цього чекав". І підходить до мене, битою б'є мені по животі. І потім почав бити. Я тут закривав голову. В мене гематома, тут в мене шишка", — розповідає військовий.

Постраждалий попросив заступника з морально-психологічного забезпечення Ярослава Гуменюка викликати Військову службу правопорядку, проте отримав відмову.

У виписці Костянтина Довгого з хірургічного відділення зазначений наступний діагноз: "Тупа травма живота, забій передньої черевної стінки. Також наявні ушкодження колінних та ліктьових суглобів".

Відповідно до діагнозу було здійснено оперативне втручання, бійцю рекомендували — нагляд у лікаря, терапія та обмеження навантажень на лівий колінний суглоб на місяць.

Також військовий наголосив, що після інциденту від сержанта були погрози.

"Коли він бив мене, він задів ще одного хлопця. В нього розбита голова. Його залякали, він сидить в частині й не поїхав давати свідчення. І цей хлопець, якого били, теж", — сказав він.

Фото: "Суспільне"

Зі слів адвоката Андрія Саченка, за нанесення тілесних ушкоджень передбачено покарання у вигляді штрафу та відбування громадських або виправних робіт. 

Варто зазначити, що у поліції заявили, що звернення Костянтина Довгого зареєстровано до журналу єдиного обліку та внесено до Єдиного реєстру досудових розслідувань за попередніми ознаками кримінального проступку — умисне нанесення легких тілесних ушкоджень.

Пресофіцер бригади Олег Зелінський сказав, що на час слідства він не коментуватиме інцидент. Від коментарів також відмовився і командир роти, який на момент інциденту був у відпустці. 

Нагадаємо, 20 вересня працівники Державного бюро розслідувань повідомили про підозру заступнику начальника одного з відділів Самбірського районного Територіального центру комплектування та соціальної підтримки, а також військовослужбовцю-водію цього відділу. Вони незаконно утримували та катували в приміщенні військкомату двох чоловіків.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Події, 21.09.2023 17:55