Скріншот з відео / ілюстративне

Скільки боєприпасів отримала Росія від КНДР: підрахунки Reuters

Північна Корея відправила Російській Федерації близько двох тисяч контейнерів зі зброєю. Російські кораблі із серпня регулярно відвідували північнокорейський порт Расон. 

Про це пише Reuters.

У виданні зазначили, що в останні місяці з'явилися явні ознаки того, що регіон Расон "оживився". Вперше з 2018 року тут пришвартовані кораблі, а супутникові знімки вказують на сплеск торгівлі як із порту, так і залізничною лінією в Росію. КНДР відвідували російські кораблі, пов'язані з військовою логістичною системою.

"Особлива економічна зона Расон, яка колись була північнокорейським експериментом з обмеженого капіталізму, схоже, стала епіцентром зростаючої співпраці ізольованої країни з Росією", — пише Reuters.

Загалом з порту Расон Північна Корея відправила в Росію близько 2000 контейнерів, які, імовірно, перевозять артилерійські снаряди і ракети малої дальності.

"З кінця 2022 року активність була помічена навколо станції Туманган у Расоні, яка має залізничне сполучення з Росією. Ще більше вагонів було помічено після того, як міністр оборони Росії Сергій Шойгу відвідав Пхеньян у липні", — пише видання.

Допомога КНДР Росії

З’явилося багато підтверджень, що Росія на фронті розпочала використовувати снаряди, які отримала від Північної Кореї. Йдеться про 350 тисяч артилерійських боєприпасів 152 міліметрів і 122 міліметрів. Зазначалося, що Північна Корея надала Росії одну тисячу контейнерів із військовою технікою та боєприпасами на тлі війни в Україні.

Як відомо, 13 вересня диктатори Кім Чен Ин і Володимир Путін зустрілися в Росії для обговорення військової співпраці. До цього західні медіа повідомляли про наміри КНДР передати Росії артилерійські припаси та зброю в обмін на технології. Під час зустрічі диктатори обговорили постачання північнокорейської зброї до Росії. На думку аналітиків із Bloomberg, вона може дозволити Росії продовжити атаки на Україну, але, ймовірно, не здатна змінити хід війни.

Як відомо, у липні цього року міністр оборони Росії Сергій Шойгу відвідував Північну Корею, де його прийняли з військовими почестями. Заявленою метою візиту була участь у святкуванні Пхеньяном 70-ї річниці закінчення Корейської війни, яке зазвичай відзначається масовими військовими парадами.

Військові аналітики пояснювали, що справжня мета візиту глави міноборони Росії була пов’язана із запитом Москви на північнокорейську зброю та боєприпаси. Після візиту Шойгу до Пхеньяна прибула друга делегація російських чиновників, щоб продовжити переговори щодо укладення військової угоди.

Паралельно російський та північнокорейський диктатори обмінялися листами, в яких наголосили на "необхідності зміцнення двосторонніх відносин". У разі укладення угоди Росія отримає від КНДР значну кількість і кілька типів боєприпасів, які російські військові планують використовувати в Україні. Також може йтися про постачання Росії сировини, яка допоможе російській оборонно-промисловій базі. Якщо країни дійсно дійдуть згоди, Кірбі обіцяє негайну реакцію з боку США, зокрема у вигляді санкцій проти будь-яких організацій, які беруть участь у потенційній угоді.

Нагадаємо, на початку жовтня CBS News із посиланням на американського чиновника повідомляв, що Північна Корея розпочала надавати Російській Федерації артилерію для її війни проти України. Проте невідомо, чи отримує КНДР натомість за це іншу зброю.

Підписуйтеся на нас в Telegram телеграм, щоб дізнаватися важливі та цікаві новини першими

Війна, 29.11.2023 20:55